Rigevidon 21+7 drazsé (21 db fehér drazsé: levonorgesztrel, etinilösztradiol +7 db barna drazsé: vas-fumarát)

Javallat: Fogamzásgátlás.

Adagolás: Naponta 1 drazsé, lehetőleg mindig azonos időpontban. Ha az előző ciklusban nem szedett fogamzásgátlót, akkor a drazsé szedését - ha az orvos ezt másképpen nem rendeli - a menstruáció 1. napján kell elkezdeni és 21 napon át folytatni. Ezután 7 hormonmentes nap következik (21+7 drazsé esetén ilyenkor napi 1 barna drazsét kell bevenni), melynek ideje alatt menstruációszerű vérzés jelentkezik.

A következő 21 drazsé szedését a 7 napos hormonszünet (21+7 drazsé esetén a szünet idején napi 1 barna színű drazsét kell bevenni) utáni 8. napon kell elkezdeni, akkor is, ha a vérzés ekkor még nem állt el. Az egyes ciklusok kezdete így mindig a hét azonos napjára esik. Ezt az alkalmazási módot (21 nap hormontartalmú drazsészedés - 7 nap hormonszünet) folyamatosan kell ismételni. A fogamzásgátló hatás a 7 napos hormonszünetre is kiterjed. Ha az előző ciklusban szedett fogamzásgátlót, akkor a 7 napos hormonszünet utáni 8. napon kell elkezdeni a drazsé szedését.

Mellékhatás: Hányinger, hányás, fejfájás, mellfeszülés, testsúly- és libido változások, lehangoltság, májfoltok, köztivérzések, kontaktlencse viselési panaszok.

Ellenjavallat: Terhesség, szoptatás, súlyos májbetegség, epekő, krónikus vastagbélgyulladás; fennálló vagy a kórelőzményben szereplő: súlyos szív- és érrendszeri elváltozások, tromboembóliás megbetegedések és ezekre való hajlam, májdaganatok, rosszindulatú elsősorban emlő- vagy méhnyálkahártya rák; zsíranyagcsere-zavarok, súlyos magasvérnyomás-betegség, súlyos cukorbetegség (diabetes mellitus), sarlósejtes vérszegénység, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés, migrén.

2006-01-06 12:55:33
|

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop