Szívritmuszavarok

Az emberi szív nyugalmi helyzetben szabályos ritmusban 60-80-szor húzódik össze percenként, ez biztosítja a keringést és ezzel a szövetek oxigénellátását.

Idegesség, érelmeszesedés, szívizomgyulladás, gyógyszer vagy méreg következtében a szív ritmusa eltérhet a normálistól, a legkülönfélébb ritmuszavarok jöhetnek létre.      

A ritmuszavarok lehetnek átmeneti jellegűek és tartósak.

Az átmeneti ritmuszavarok mögött legtöbbször nincs szívbetegség, hanem a vegetatív idegrendszeri zavarok következménye, enyhe nyugtatóval vagy spontán, kezelés nélkül is szűnnek.

A tartósan ritmustalan (arrhythmiás) szívműködés a szívizom működését rontja, idő előtti kifáradásához vezet, ezért a normális szívritmust lehetőleg vissza kell állítani.

A legtöbb ritmuszavar diagnosztikája rendkívül bonyolult, speciális technikai felszerelést, szakértelmet igénylő feladat, ezért a szívritmus beállítását kardiológus, gyakran fekvőbeteg intézetben végzi.

A 24 órás EKG - Holter monitor - amelyet a betegre rögzítenek 24 órán keresztül rögzíti a beteg EKG-ját. A beteg jelezni tudja az általa észlelt ritmuszavarokat, amelyek fellépésének idejét a gép rögzíti. A Holter monitort a betegről levéve a számítógép kiértékeli az eredményt. Ez a készülék igen sokat segít a ritmuszavarok pontos diagnózisának felállításában.

Ismeretlen eredetű eszméletvesztés esetén is néhány másodperces ritmuszavar állhat a háttérben. Ez az a betegség, ahol pl. a szívritmus-szabályozó (pacemaker) beépítése indokolt.

Már nagyon sokféle pacemaker létezik, van, amelyik akkor lép működésbe, amikor a "sajátja" kihagy, mások életet veszélyeztető kamrai fibrilláció esetén defibrillálnak (ICD), ez, amit a filmekben gyakran látunk, amikor áramütéssel próbálják meg a szívet visszavezetni a normál, szinusz ritmusba.

Az úgynevezett biventriculáris pacemakert akkor alkalmazzák, ha a pitvar és a kamra aszinkronban van.

Újabban a kóros ingerkötegek szívkatéteren keresztüli átvágásával is sikerült egyes ritmuszavarok esetén eredményt elérni.

A ritmuszavarok más típusában a szív oxigénhiánya a kiváltó ok (angina, szívinfarktus), és a betegség kórjóslatát is a szív koszorúereinek állapota határozza meg.

A ritmusszabályozó gyógyszerek természetesen mind vényre kaphatók:

Chinidinum sulfuricum, Chinidin retard, Palpitin-PP, Neo-Gilurytmal, Ritalmex, Propafenon Pharmavit, Propafenon AL, Rythmonorm, Cordarone, Amiohexal, Amiokodrin, Sedacoron.

2021-06-06 12:17:52
| szívritmuszavar, aritmia, 24 órás EKG, Holter monitor, defibrillátor, ICD, pacemake

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop