Székrekedés

Ha a megszokott székelés egyszer-egyszer kimarad, akkor alkalmi székrekedésről, ha rendszeresen kimarad, idült székrekedésről beszélünk.

Az egészséges felnőtt ember általában naponta egyszer ürít székletet, de van, aki tökéletes egészség és jó közérzet mellett is csak 2-3 naponta székel. Ez alkati kérdés.

Alkalmi székrekedést okoz legtöbbször a megszokott környezettől való eltérés, pl. utazáskor. Idült székrekedés számos okból jöhet létre: fogyókúra okozta éhezés, salak- és rostszegény táplálék fogyasztása, a bélfalnak időskorban bekövetkező tágulása, ellazulása, a végbélnyílás előtti szakasz idegvégződéseinek a száma is csökken, ami a székelési ingert kiváltja, nagyon folyadékszegény étrend.

Ha valakinek minden ok nélkül megváltozik a székelési ritmusa, vagy ha a székrekedés és hasmenés váltja egymást, görccsel, hasi fájdalommal, esetleg fogyással jár együtt, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Székrekedés okai

Elsődleges:

  • A bélrendszer krónikus gyulladása, daganatos megbetegedése, fejlődési rendellenessége
  • Fájdalmas székelés miatti székrekedés

Másodlagos

  • Csökkent aktivitás
  • Rossz szoktatás
  • Pszichés okok
  • Pszichiátriai kórképek
  • Fogyókúra
  • Hashajtók túlzott használata
  • Bélbeidegzési zavarok
  • Terhesség
  • Cukorbetegség
  • Csökkent pajzsmirigyműködés
  • Mérgezések, pl. ólom
  • Gyógyszermellékhatás: pl. ópium tartalmú szerek, fel nem szívódó savkötők, vaskészítmények, szorongáselleni szerek, vízhajtók, ganglionblokkolók és antikolinerg szerek

Egy-egy alkalmi székrekedést fiatalabb vagy idősebb korban enyhe hashajtóval lehet leggyorsabban megszüntetni. Fiatal korban fellépő idült székrekedés kezelését viszont nem célszerű hashajtóval kezelni. Előnyösebb a rostanyagbevitel fokozása vagy hasizomerősítő tornával a bélmozgás elősegítése. Sokszor a hashajtók görcsös hasi fájdalmat okoznak, ami még tovább rontja a beteg közérzetét.

Idősebb korban sem árt megkísérelni először megfelelő étrenddel, mozgásdús életmóddal, esetleg reggeli cukros tejjel biztosítani a napi székürítést. Azonban időseknél, ha ezek az életmód- és táplálkozásbeli változtatások nem segítenek, ne féljünk hashajtóhoz nyúlni, mert a székrekedéssel járó erőlködés vérnyomásemelkedéshez, agyi történéshez, tüdőembóliához vezethet.

A diétás kezelés lényege a magas rosttartalmú ételek fogyasztása. A növényi rostok cellulózt és pektint tartalmaznak, ezek nem szívódnak fel, ugyanakkor megnövelik a széklet mennyiségét. Minél jobb a rostos táplálék vízkötő képessége, annál jobban növeli a széklet volumenét, és válik lágyabbá a széklet. Az ezen az elven működő szintetikus termékeknél jobb a természetes módszer, de ezek egymással helyettesíthetők.

Magas rosttartalmú diéta mellett alig fordul elő mellékhatás – azonban előfordulhat ritkán, például bélelzáródás. A nyomelemek felszívódását is csökkentheti, ezért tartós alkalmazásakor ezek pótlásáról is gondoskodni kell. Korpát tartalmazó készítményeket glutén érzékenyek és coeliákiában szenvedők nem fogyaszthatnak. Gondot okozhat még a fokozott gázképződés, de ez fokozatosan megszűnik.

A hashajtók többféle úton fejthetik hatásukat:

  • a székletmennyiség növelésével: karboxi-metil-cellulóz-Na, nátrium-szulfát (glaubersó), magnézium-szulfát (keserűsó), kálium-nátrium-tartarát (Seignette-só), laktulóz, glicerin, szorbitol, illetve az emészthetetlen növényi rostokat tartalmazó diéta;
  • a széklet puhításával (paraffinolaj, nátrium-dokuzát);
  • a bélfal izgatásával (pl. szennalevél, rebarbaragyökér, bengefakéreg, aloe, fenolftalein, ricinusolaj, krotonolaj, podofillin-gyanta, kénpor, epesavak).

Fogyókúra céljából soha ne használjunk hashajtót!

Vény nélkül kaphatók:

Artin drazsé (fenolftalein, extractum Strychni siccum, Ipecacuanhae radix, extractum Belladonnae siccum)
Bolus laxans tabletta (senna, rebarbara-kivonat, kénpor, bolus alba)
Darmol Natriumpicosulfat pasztilla (vízmentes nátrium-pikoszulfát)
Duphalac szirup (laktulóz, laktóz, galaktóz)

Forlax 10 g por oldathoz (makrogol 4000)
Glicerines végbélkúp 2 és 3 g-os (glicerin, sztearin)
Guttalax cseppek (nátrium-pikoszulfát)
Laevolac laktulóz szirup (laktulóz)
Laxbene filmtabletta és végbélkúp (biszakodil, szimetikon)
Laxygal csepp (nátrium-pikoszulfát)
Phenolphthaleinum tabletta 0.5 g (fenolftalein)
Tisasen A+B drazsé (szennozid)
Tisasen forte tabletta (szennozid)
Tisasen tabletta (szennozid)

Nem gyári készítmények:

Emulsio paraffini cum phenolphthaleino
Emulsio olei ricini (ízesített ricinusolaj)
Paraffinum aromaticum (citromolajjal illatosított paraffinolaj)
Pulvis Caroli - Károly por (kálium-szulfát, nátrium-klorid, nátrium-hidrogén-karbonát, szárított nátrium-szulfát)
Pulvis sennae compositus (szennalevél)

2016-02-24 18:33:30
| székrekedés

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop