Fájdalom

A fájdalom jelzés arról, hogy figyeljünk oda, mert valami rendellenesség van a szervezet működésében, amit talán ki lehet igazítani.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

Ha az ember szokatlan és különleges fájdalom esetén kellő időben orvoshoz fordul, az esetek többségében sikerül kideríteni a fájdalom okát és kiküszöbölni azt, vagy legalább a fájdalmat megszüntetni.

A bőrünkben, illetőleg belső szerveinkben fájdalomérző végkészülékek találhatók, amelyek az idegek közvetítésével a gerincvelőn keresztül futnak a különböző szintű agyi fájdalomérző központokba és végül az agykéregbe, ahol a fájdalomélmény tulajdonképpen tudatosul.

A fájdalomélmény súlyossága nagymértékben az egyén fájdalom iránti érzékenységétől is függ.

Az orvos minden rendelkezésére álló eszközével igyekszik a fájdalom okát kideríteni, és ha lehet, azt kiküszöbölni.

Ha a fájdalom hátterében például féregnyúlvány-gyulladás, gyomorperforáció (gyomorátfúródás) vagy gennyedő gyulladás áll, akkor a gyulladt féregnyúlvány eltávolítása, a kilyukadt gyomor bevarrása, a gennyedő gyulladás gyógyszeres megszüntetése nemcsak a fájdalmat szünteti meg, hanem a fájdalmat kiváltó okot is kiküszöböli.

Minden olyan esetben, amelyben oki (kauzális) fájdalomcsillapításra lehetőség van, erre kell törekedni.

Tüneti fájdalomcsillapításra azonban még akkor is szükség lehet, ha az ok ismert, de kiküszöbölésére még várni kell.

Így pl., ha sikerült megállapítani, hogy egy-egy fájdalmas görcsrohamért epekő vagy vesekő a felelős, akkor addig, amíg a műtétre nem kerül sor, tüneti fájdalomcsillapításra van szükség, de már csak a pontos diagnózis ismeretében.

De tüneti a fájdalomcsillapítás minden olyan esetben is, amikor a fájdalom okát az orvos meg tudja állapítani, de nem tudja kiküszöbölni. Ilyesmire kerülhet sor, pl. egyes ízületi gyulladásokban vagy egyes daganatféleségeknél.

Tüneti fájdalomcsillapításra van szükség akkor is, ha a fájdalom okát nem tudjuk kideríteni, pl. bizonyos jellegű fejfájáskor vagy kimutathatatlan eredetű hátfájáskor.

A heveny fájdalom esetén bevett fájdalomcsillapító tabletta vagy kúp azonban elfedhet bizonyos tüneteket, pl. az appendicitisz okozta fájdalom gyógyszeres elfojtása késleltetheti az orvosi vizsgálatot és életveszélyes átfúródás veszélyével fenyeget.

Főszabályként betartható, hogy a tisztázott eredetű fájdalmat mindig csillapítani célszerű, míg tisztázatlan eredetű fájdalom jelentkezésekor forduljunk orvoshoz.

A hirtelen jelentkező fájdalom általában könnyebben csillapítható, de néha olyan fokú lehet, hogy orvosi segítségre és receptköteles gyógyszer adására van szükség. Az állandó fájdalom csillapítása nehezebb feladat.

Idegi fájdalom

Fájdalom keletkezhet az idegek nyomása, sérülése, károsodása következtében. Az idegek nyomását leggyakrabban gyulladás okozza. A fájdalom mellett jelentkezhet zsibbadás, hideg vagy égető érzés, villanyozás érzése.

Például övsömörben az érintett ideggóc által felügyelt bőrterületen sokszor már hetekkel a hólyagok megjelenése előtt fájdalmat érzünk, sokszor tévesen vese- vagy tüdőbetegség gyanúját keltve, pedig az ideggócokban szaporodó vírus okozza.

Cukorbetegség (diabetesz) egyik szövődménye a diabeteses neuropáthia, az idegek ereit megbetegítve, gerinc eredetűnek látszó, igen fájdalmas ideggyulladás képét utánozva súlyos mozgásszervi panaszokat, fájdalmat okozhat.

Ebben az esetben nem a rheumatologiai kezelés, hanem a cukoranyagcsere rendezése, B vitamin komplexek adása az elsődlegesen választandó terápia. Az ilyen típusú fájdalom enyhítésére került forgalomba a vényköteles Lyrica kapszula (pregabalin).

Izom - és ízületi fájdalom gyakori tünet.

Okozhatja vírusfertőzés, pl. influenza, az izmok túlerőltetése. A fájdalom oka az izomrostok túlnyújtása. A rándulást, az izületet rögzítő tok, szalagok, izmok sérülése, szakadása kísérheti. Nagy fájdalom, duzzanat, bevérzés jelentkezhet, az ízület a fájdalom miatt használhatatlanná válik.

Az ínak, ínhüvelyek gyulladása a vállfájdalmak, csuklótáji fájdalom leggyakoribb oka, de előfordulhat a könyöktájon, Achilles ínon is (teniszkönyök, Achilles tendinitisz) jelentkezhet a fájdalom, ez utóbbi például bizonyos gyógyszer mellékhatásaként.

Reumatoid artritisz

miatt a beteg fájdalmas ízületét nem használja, ezért az megmerevedik és a hozzá tartozó izmok elvékonyodnak, sorvadnak, ami a mozgás beszűkülésével és fokozott fájdalmával jár.

Ízületi elfajulás (arthrosis)

Ha a porc fokozott mértékben fajul el, akkor a fölötte levő ízöleti tok vagy kötőszövet gyulladásba jöhet. A fájdalmat csillapítani kell, de tudni kell, hogy például a vény nélkül is kapható non-szteroidok, pl. ibuprofen, vízvisszatartást okozva megemelheti a vérnyomást, és gyomorpanaszokat is okozhat.

Mindig mérlegelni kell, hogy mivel okozzuk a legnagyobb hasznot és a legkisebb kárt. Több gyógyszert is szedő idősebb, akár magas-vérnyomásos beteg, ha valamilyen okból fájdalomcsillapítót kezd szedni, legalább telefonon konzultáljon családorvosával.

A havi vérzés alatt fájdalom, görcsök jelentkezhetnek. A fájdalmas menstráció orvosi neve dysmenorrohea. A görcsös fájdalom néha az alsó gerincszakaszra is terjedhet.

Kísérheti hányinger, hányás, fáradtságérzés, idegesség, szédülés, fejfájás, hasmenés. A görcsök és fájdalom oka a prosztaglandin hormonok túltermelése.

Görcsoldó, nen-szteroid gyulladáscsökkentők jól szüntetik.

2021-06-02 17:09:37
| fájdalom, gyulladás, , fájdalomcsillapító, idegi fájdalom, izomfájdalom. ízületi fájdalom
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop