Epekövesség

Az epekövesség előfordulása igen gyakori, sokszor panaszmentes betegnél a has ultrahangos vizsgálata során, mellékleletként derül ki. Ebben az esetben vegyük tudomásul, de tennivaló nincs. Ha azonban heveny vagy krónikus gyulladás, hasi diszkomfort, puffadás, görcsök okozója, akkor laparoszkóppal a köves epehólyag eltávolítandó (endoscopos cholecystectomia). Ha ezután is maradnak panaszok, akkor lehet, hogy a közös epe-hasnyálmirigy vezeték szűkülete, vagy egyéb gyomor-, bélrendszeri megbetegedés áll fenn. Ezt további vizsgálatokkal lehet tisztázni.

epekő, epehólyag gyulladás, kolecisztitisz, Cholecystitis, epekÅ‘ | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Csekély panaszokat okozó epebetegség esetén, ha a panaszok csak diétahiba után lépnek fel, jó, ha van a házipatikában a számos epeelválasztást serkentő (Cholagol, Rowachol), emésztést javító (Bilagit), görcsoldó szerekből (No-Spa, Drotaverine-Chinoin, Triospan, Troparin Combinatum, Papaverinum hydrochloricum), mert ezekkel sokat javíthatunk közérzetünkön, de megelőzhetjük a nagyobb betegség kialakulását is.

Vény nélküli gyógyszerek:

Bilagit drazsé (fenolftalein, papaverin, atropin, epesav és kólsav)
Cholagol cseppek (pigmenta radius curcumae, frangula-emodin, magnézium-szalicilát, illóolaj keverék)
Rowachol kapszula (cineol, mentol, borneol, menton)
Drotaverine-Chinoin 40 mg tabletta (drotaverin-klorid)
Meristin tabletta, kúp (barbiturát, amidazofén, papaverin, atropin, kodein)
No-Spa tabletta (drotaverin)
Papaverinum hydrochloricum tabletta (papaverin)
Triospan tabletta (barbiturát, izopropramid, drotaverin)
Troparin combinatum tabletta (papaverin, homatropin, barbiturát)

Az epekövesség áll az epehólyag gyulladások 90%-a mögött. Az állandó, erős jobb bordaív alatti görcsös fájdalom, hidegrázásos magas láz, esetleg sárgaság, labor leletekben a magas süllyedés és magas fehérvérsejtszám az epehólyag gyulladás jelei. Ez kórházi kezelést, a szájon keresztüli táplálkozás felfüggesztését jelenti, ilyen tünetegyüttes esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Az epekövesség akkor okoz nagyobb bajt, ha az epehólyagból a kő az epeútba jut, ez igen heves görccsel jár. A kő akadályozza az epe elfolyását, az epeút kitágul, epeút-gyulladás alakulhat ki. Ezt még hasnyálmirigy-gyulladás is kísérheti, ha az elzáródás a hasnyálmirigy elfolyását is érinti.

2005-04-09 12:29:58
| epekő, epehólyag gyulladás, kolecisztitisz, cholecystitis

Epekövek

Az epekövek összetapadt kristályok az epehólyagban (koleciszta) vagy az epeutakban. Amikor az epekövek az epehólyagban vannak, azt epehólyag-kövességnek (kolelitiázis vagy kolecisztolitiázis) amikor az epevezetékben vannak, azt epevezeték-kövességnek (koledocholitiázis) nevezik.


Az epekövesség gyakori betegség

A májban képződő epe az epeutakon, az epehólyagon keresztül jut a vékonybélbe. Az epekövesség az emésztőrendszeri betegségek között az egyik leggyakoribb, az esetek nagy részében panaszt nem okoz.


Menü epebetegek számára

Az epekő és a krónikus epehólyag-gyulladás jellemzője, hogy panaszmentes és nagy hasi görcsökkel, nyomással, puffadással járó szakaszok váltakoznak egymással. Az alábbiakban közlünk egy-egy heti menü összeállítást mindkét szakaszra.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop