Krónikus májgyulladás, májzsugor

A 6 hónapon túl fennmaradó kóros májenzim eredmények krónikus gyulladás kialakulására utalnak. A kórképet nem mindig előzi meg látható akut fertőzés, sőt néha úgynevezett autoimmun folyamat eredményeként jön létre. Ez utóbbi kezelése szteroiddal történik.

cirrózis, cirrhosis, májzsugor, krónikus májgyulladás, krónikus hepatitisz | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Hepatitis B háttér esetén rekombináns alfa-interferon kezelés jön szóba, de jó eredménnyel használják a nukleozid analóg lamivudint. Ez a gyógyszer a szérum HBV DNS szintjét, mely a vírus jelenlétére utal, eredményesen csökkenti.

A krónikus hepatitisz C standard terápiája az alfa-interferon-ribavirin kombináció, újabban az úgynevezett "pegylált" interferonnal értek el jó eredményeket. Mivel az interferon kezelésnek számos mellékhatása van (csontvelő gátlás, pszichiátriai tünetek, pajzsmirigy működési zavarok, influenza szerű tünetek) gondosan kell mérlegelni a kezelés előnyét és hátrányát. Az interleukin-10 kezelés kecsegtet eredménnyel azoknál, akik interferonra nem reagálnak.

Az alkohol májsejt elhaláshoz, majd a kötőszövet felszaporodásával májzsugor (cirrhosis) kialakulásához vezet, de a kialakuló májkárosodás mértékében genetikai különbségek vannak. Alkoholos eredetű májbetegség esetén a terápia alapköve az abstinentia, megfelelő étkezés, vitaminbevitel.

Itt szeretném nyomatékosan, ismételten felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy nemcsak számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer okozhat a májgyulladást utánzó klinikai képet, hanem számos ártalmatlannak vélt gyógynövény is. Lehet, hogy ezek külön-külön még nem okoznak olyan nagy kárt, de több szer együttes adása már a máj károsodását eredményezheti. Ezért is fontos minden esetben az összes használt szer felsorolása, illetve az alkohol probléma említése kezelőorvosának, mielőtt az új gyógyszert adna. Sajnos szégyellve az alkohol-betegséget, ez nem mindig kerül felismerésre és kezelésre, sokszor további károsodások, kialakulásához vezethet.

Néhány olyan vegyület, a teljesség igénye nélkül, melyekre jobban oda kell figyelni: amiodaron, aszpirin, karbamazepin, isoniazid, pyrazinamid, ketokonazol, metildopa, ösztrogenek, anabolikus szteroidok, diclophenac, kinidin, amoxicillin.

Fogamzásgátló szedésekor jóindulatú májdaganat kialakulását is észlelték.

A májbetegség végstádiuma a májzsugor (cirrhosis). Alattomos, kis tünetekkel indul, mint fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger, fogyás, menses és potenciazavarok, végül sárgaság, hasi és mellkasi folyadékgyülem alakul ki. A hasi folyadékgyülem, az ascites, akár 10 liter feletti is lehet. A májzsugor végül májkómát okozva vezet halálhoz. Gyakran már előbb bekövetkezik a halál, a tág nyelőcső visszerek megrepedésétől elvérzik a beteg.

Májvédő hatású vény nélkül kapható gyógyszerek:

Hegrimarin kapszula (Cardui mariae fructus extractum, silymarin)
Hepa-Merz granulátum (L-ornitin, L-aszpartát)
Hepabene kapszula (Fumariae officinalis extractum, Silybi mariani fructus extractum)
Lipoic acid drazsé (acidum thiocticum)
Legalon drazsé és 140 kapszula (silymarin, silibinin)
Rowachol kapszula (cineol, mentol, borneol, menton)
Silegon 70 mg drazsé (extractum Cardui mariae fructus siccum, silymarin, silibinin)
Silymarin L.F.M. 70 mg drazsé (szilimarin)

2005-05-18 20:23:47
| cirrózis, cirrhosis, májzsugor, krónikus májgyulladás, krónikus hepatitisz

Májzsugorodás (cirrózis)

Mindenki tudja, hogy a máj a test egyik legfontosabb szerve. Fő feladatának egyike, hogy szabályozza a szervezet kémiai folyamatait.


Őssejtekkel a sérült máj helyreállításáért

Jelenleg sok májkárosult számára az egyetlen lehetőség a transzplantáció, a megfelelő donorok alacsony száma miatt azonban nagy szükség van más megoldásokra is. A londoni Hammersmith kórház kutatói felnőtt őssejtekkel folytatnak kísérletet a májcirrózis kezelésére, a beteg saját csontvelő-őssejtjeinek felhasználásával. Japán kutatók szintén hasonló módon keresik a májfibrózis kezelésének lehetőségét.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop