Máj és epebetegségek, hasnyálmirigygyulladás főbb jellemzői

A jobb bordaív alatt elhelyezkedő máj az egyik legérdekesebb szervünk. Vérellátását is két irányból, a portalis vénából (ez a belek felől jön) és a szív-aorta útvonali arteria hepaticából kapja. A kevert vér a májsejtek közötti szinuszokban áramlik, majd a májból a vena hepatica viszi a vért a véna cavaba.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

Mindezeket azért ismertettem, hogy érthetővé váljon a máj szűrő, védő szerepe a bélből a szervezetbe felszívódott anyagokkal szemben. Az első szűrőt természetesen főként a két teniszpályányi felületű vékonybélfelszín jelenti.      

Tehát a máj feladatai igen összetettek: anyagcsere, kiválasztó és védekező feladatok. A kiválasztó, lebontó, eltakarító feladatok pontos elvégzése éppen a gyógyszerek esetén nagyon fontos.

A máj nagy részét kitevő hepatocyták feladata az epe termelése, a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyának biztosítása, a zsírok (lipidek) és a zsírokat szállító fehérjék képzése (szintézise), a koleszterinképzés, véralvadási faktorok, és sok más, egyéb fehérje képzése.

A máj működésének megítélésére a májenzimek szérumbeli szintjének mérését végezzük elsődlegesen.

Leggyakrabban a transzaminazék, az asparat transaminase (AST, más néven GOT), az alanin-aminotransferase (ALT más néven GPT), valamint a gamma glutamil transzferáz (GGT), és az alkalikus phosphatase (ALP) szérumbeli szintjét mérjük.

Szérumszintjük emelkedése azonban nem mindig a máj betegségének következménye, mert pl. az GOT/AST a vázizomban és a szívben is előfordul. Ezért emelkedik meg a szintje a szívizom elhalásakor (infarktus).

A bilirubin-szint vizsgálata sárgasággal járó epe- illetve májbetegségek elkülönítő diagnózisára alkalmas, nem annyira a májműködés megítélésére.

Nagyon segíti a kórisme felállítását a has, ezen belül is az epehólyag, a máj, a hasnyálmirigy ultrahangos vizsgálata. Természetesen, ha szükséges, a biopsziával nyert májszövet szövettani vizsgálata is elvégzendő, de ha kell, még számos képalkotó eljárás segíti az orvos munkáját (CT, ERCP, MRI, PTC, MRCP)

Leggyakoribb máj és epebetegségek:

  • májgyulladás (heveny), májelégtelenség
  • krónikus májgyulladás,
  • májzsugor (cirrhosis)
  • alkoholos máj
  • gyógyszer és mérgek okozta májbetegség
  • epehólyaggyulladás, epeútgyulladás, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás

2021-09-13 15:24:17
| májbetegség, epebetegség, hasnyálmirigy
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop