Hányinger, hányás

A hányás célja az, hogy a szervezetbe jutó mérgező anyagokat eltávolítsa. A hányást a hasizmok akarattól független összehúzódása hozza létre ellazult nyelőcső- gyomor közötti záróizomzat mellett.

Az agyban lévő terület, mely a hányást irányítja, az úgynevezett hányásközpont, jeleket kap az agy más területeiről, melyet kemoreceptor trigger zónának neveznek, a gyomorban lévő idegektől, és a belsőfül egyensúlyközpontjától.

Ha a hányásközpont elegendő erősségű ingert kap ezeknek a forrásoknak egyikétől, bekövetkezik a hányás.

A hányinger, hányás okai:

migrén, agynyomásfokozódás (a legtöbbször nem előzi meg hányinger a hányást); tengeri és légi utazás; agyrázkódás, fokozott pszichés terhelés (szorongás, depresszió); fogyókúrázók titkolt hányása (anorexia), cukorbetegség, veseelégtelenség, májelégtelenség, gyomor - bélhurut, gyomor-és bélrendszeri elzáródás, átfúródás, vérzés; gyomor és nyombélfekély; daganatok, gyomor- és bélrendszer érbetegségei, májgyulladás, epehólyag és/vagy epeútgyulladás, hasnyálmirigygyulladás; epekövesség, vese, májelégtelenség, mérgezések, akut hasi kórképek, vesegörcs, kemotherápia, sugárterápia, veseelégtelenség; mérgezések; szívinfarktus, glaukóma, alkoholizmus, Meniere szindróma, terhesség

Néhány gyógyszer (különösen néhány daganat elleni készítmény) hányingert okoz azáltal, hogy ingerli az ún. kemoreceptor trigger zónát.

A gyomrot ingerlő anyagok hányingert és hányást okozhatnak a gyomorban lévő idegek ingerlésével,melyek ezt a hányásközpontnak jelzik.

A kodein és a morfin klasszikus példája azoknak a gyógyszereknek, melyek hányingert és hányást okoznak a kemoreceptor trigger zóna közvetlen ingerlésével.

A belsőfül egyensúlyközpontjának megbetegedései szédülést és hányást okozhatnak. A leggyakoribb ilyen ok a belsőfül gyulladás és az érelmeszesedés.

A terhesség szintén okozhat hányást. A terhesek reggeli hányásának oka nem ismert, de valószínűleg egyes hormonok szintjének változása lehet az ok.

A hányás és hányinger másik gyakori oka a vírusos eredetű gyomor- bélhurut, mely egy-két nap alatt magától elmúlik.

Ételmérgezés szintén okozhat hányingert és hányást. Hányás jelentkezhet számos gyógyszer mellékhatásaként, daganatos betegek sugárkezelésekor és szindrómában is.

Ha a hányás jelentős folyadékveszteséggel jár a szervezet klór szintje csökkenhet és a pH lúgossá válhat. Ilyenkor a kálium szint is csökken, ezért, ha a hányás elhúzódó, és "komolyabb" betegség lehetősége nem merül fel, akkor tüneti hányáscsillapítás szükséges a kiszáradással járó panaszok megelőzésére.

A hányás ellen végbélkúppal lehet sikeresen védekezni. A folyadékpótlás a hányás esetleges gyógyszeres csillapítása után sűrű kis adagban történjen. Kaphatók a különféle hiányállapotok pótlására szolgáló szerek is, (pl. Normolyt por), azonban néha csak infúzióval lehet az elvesztett folyadékot pótolni.

A belsőfül egyensúlyközpontjának egyik betegségében, a Méniére-szindrómában, a szédülés mellett hányinger is jelentkezhet.

A Méniére-szindróma rohamokban jelentkező, néhány órától 24 óráig tartó, majd fokozatosan spontán - magától - szűnő szédüléssel, hányingerrel, hányással járó tünetegyüttes, amely a belső fülben található egyensúlyszerv, a labirintus általános kitágulásával jár.

A betegség oka ismeretlen. Hosszantartó fennállása halláscsökkenéshez vezet. Az ilyen eredetű hányinger, hányás, szédülés cinnarizinnel (Stugeron), xantinol-nikotináttal (Xavin), tietilperazinnal (Torecan), betahisztinnel (Betaserc, Microser), vinpocetinnel (Cavinton) enyhíthető. A felsorolt hatóanyagok egy része a vérátáramlást javítja.

Kinetózis

Egyes embereknél a hajón, repülőgépen, sőt néha még a gépkocsin való utazás is - az imbolygás vagy rázás (kinetózis) következtében - szédülést és hányingert okoz.

Ennek oka a belső fülünkben levő egyensúlyszervünk, a labirintus izgalma, amely a szomszédságában levő hányásközpontot is ingerli.

E központok izgalmát csökkentő szerek alkalmasak arra, hogy a tengeribetegséget, tehát a szédüléssel kísért hányást megszüntessék, illetőleg megelőzzék

Ilyen a recept nélkül kapható a Daedalon tabletta és végbélkúp ill. Daedalonetta végbélkúp (lásd alább), valamint a vényköteles Torecan és Pipolphen.

Megelőzés céljára az utazás megkezdése előtt egy órával célszerű a tablettát bevenni vagy a kúpot a végbélben elhelyezni. Aki ezt elmulasztotta, és már észleli magán a"tengeribetegség" tüneteit, a tablettától már nem remélhet hasznot, mert kihányja, viszont egy végbélkúp felhelyezésével 1/2-1 óra alatt megszabadulhat panaszaitól.

Vényköteles gyógyszerek: Szerotonin receptor antagonisták: granisteron (Kytril), ondansetron (Antivom, Emetron, Zofran, Ondansetron Pliva ,Ondansetron-Z), tropisetron (Navoban), dolasetron (Anemet); Antidopaminerg szerek: fenotiazinok: flufenazin (Moditen), klórpromazin (Hibernal), prometazin (Pipolphen); butirofenonok: haloperidol (Haloperidol); benzamidok: szulpirid (Eglonyl); metoclopramid (Cerucal); domperidon (Motilium); Antihisztaminok: hidroxizin (Atarax), tietilperazin (Torecan), klorobutanol +dimenhidrinát (Daedalon), betahisztin (Microser, Betaserc); Benzodiazepinek: medazepam (MedazepamL.F.M., Medazepam-Q, Nobrium)

Vény nélkül kaphatók:

Daedalon tabletta és végbélkúp (dimenhidrinát)
Daedalonetta végbélkúp gyermekeknek (dimenhidrinát, klorobutanol)
B 6-vitamin (piridoxin)

2021-09-13 14:49:44
| hányinger, hányás, kinetózis, hányáscsillapító

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop