Aranyér (nodus haemorrhoidalis)

Aranyérnek a végbélzáró izmon belüli vagy kívüli tágult visszereket nevezzük.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

Akinek a végbélnyíláson kívüli aranyere van, azt rugalmas, fájdalmas vagy fájdalmatlan csomó formájában maga is tapinthatja.

A végbélnyíláson belüli aranyeres csomót gumikesztyűs, előzőleg jól megvazelinozott hüvelykujjával az orvos tapintja.

Gyakran örökletes, családi hajlamból származó kötőszövet-gyengeség okozza. Az örökölt hajlamon kívül az állandó ülő életmód és a székrekedés - ritkábban májbetegségek - segítik elő az aranyér kifejlődését. Nőkön viszonylag gyakran az első terhesség során keletkezik.

Mindaddig, amíg az aranyér felett a bőr vagy a nyálkahártya sértetlen, nem okoz panaszt. Mihelyt azonban a bőr és a nyálkahártya sérül, a panaszok egész sora jelentkezik.

Első közülük a fájdalom, amely lehet állandó jellegű, vagy csak székelés (főképpen kemény széklet ürítése) váltja ki. A sérülésen át könnyen hatol be baktérium, amely fertőzést okoz. Az így begyulladt aranyér igen fájdalmas, és kisebb-nagyobb lázat is kiválthat.

Leggyakoribb szövődménye a vérzés. Első alkalommal - különösen, ha valaki nem tud létező aranyeréről a végbélből származó vérzés felesleges rémületet is okozhat.

A beteg rendszerint úgy véli, hogy vérzése rosszindulatú daganatból ered, holott közismert, hogy az aranyeres vérzés lényegesen gyakoribb, mint a daganatos.

Az esetek egy részében azonban végbéldaganat tünete is lehet, ezért a sebészek aranyér-műtétet megelőzően mindig végeznek végbéltükrözést.

Ha az aranyér egyszer vagy ismételten többször vérzik, az nem jelent általában a vérveszteség miatt különleges veszélyt. A gyakori vérezgetés következtében azonban vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

Az aranyeres panaszok megszüntetésének leghatásosabb eszközei: az aranyérgyógyító kúpok és kenőcsök, székletrendezés és végső megoldásként műtét.

Természetesen, ha az aranyér nem okoz panaszt, nem is szorul kezelésre.

A szövődmények megelőzése céljából lehetőleg kerülni kell azonban a székrekedést, a kemény széklet ürítését. Ha az aranyér gyulladásban van, és fájdalmas, székelés előtt és után célszerű langyos ülőfürdőt venni.

Ha erre nem volna lehetőség, langyos, szappanos vízzel mossuk le a végbél környékét, toljunk fel a végbélbe egy aranyérkúpot, és kenjük be kívülről a végbél környékét aranyér kenőccsel. Ugyanezt kell tennünk a székelés után is.

Ha a gyulladt, fájdalmas aranyér a végbél záróizmán belül van, csak a kúp alakjában odajuttatott gyógyszer lehet hatásos; a kenőcs alkalmazása önmagában tehát nem elegendő.

Ha az aranyeres panaszok a kezelés ellenére nem múlnak el vagy minduntalan kiújulnak, a panaszmentes időszakok túl rövidek, célszerű sebészorvoshoz fordulni.

Az idejében elvégzett műtét igen gyakran végleges gyógyulást, de legalábbis hosszú évekre terjedő panaszmentességet eredményez.

Meg kell jegyezni, hogy műtét után is kifejlődhet újabb aranyér, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy a sebész rosszul operált. Ilyenkor második műtét válhat szükségessé.

A helyi érzéstelenítésben végzett műtét nem jár sem fájdalommal, sem különösebb műtéti kockázattal.

Az aranyér megelőzésére sem speciális életmódot, sem más rendszabályt nem ismerünk. A rendszeres torna, a naponkénti kiadós mozgás, a sport az ülőfoglalkozásúaknál nemcsak a bélrenyheséget és a székrekedést, hanem az aranyeret is megelőzheti.

A rugalmas gumi ülőpárna javíthatja az állandóan ülő ember alsó testfelének vérkeringését. Használata különösen akkor célszerű, ha a már meglevő aranyér panaszt még nem okoz.

Vény nélkül kapható kenőcsök és végbélkúpok

Székelés és ülőfürdő után a végbél környékét babnyi kenőccsel be kell kenni, illetve a kenőcshöz mellékelt feltéttel a végbélbe kell nyomni.

Belső aranyeres csomók esetén kúp egyidejű használata ajánlott.

Terhesség ill. szoptatás ideje alatt is alkalmazható, az összetevők helyi alkalmazása nem jelent veszélyt a magzatra. Az alkalmazás helyén ritkán fellépő bőrirritáció lehetőségén túl egyéb mellékhatás nem ismert.

Hemorid kenőcs és kúp (prokain, epinefrin, mentol, kámfor)
Phenylbutazon 5% kenőcs (20 g fenilbutazon)
Reparon kenőcs, Reparon végbélkúp (steril E. coli vakcina, elfolyósított fenol)
Noditran végbélkúp
Doxiproct OM kenőcs (kálcium-dobezilát, lidokain-klorid), Doxiproct OM kúp (kálcium-dobezilát, lidokain-klorid)
Doxiproct kenőcs (kalcium-dobezilát, lidokain, propilénglikol)
Doxivenil 40 és 100 g gél (kálcium-dobezilát, kálium-hidrodextrán-szulfát)

Vény nélkül kapható, szájon át szedhető készítmények:
Ginkor Fort kapszula (ginkgo biloba kivonat)
Venoruton kapszula, Venoruton forte 500 mg tabletta (o-(béta-hidroxietil)-rutozid)

Az aranyerek helyi kezelésére alkalmazott szerek közül az Aurobin kenőcs, és a Posterisan forte kenőcs illetve végbélkúp vénykötelesek. Az előbbi prednisolon-, utóbbiak pedig hidrokortizon-tartalmuk miatt (amely hatóanyagok szteroid gyulladáscsökkentők).

A Doxivenil gél hatóanyagaként már említett kalcium-dobezilát a széles körben alkalmazott Doxium, illetve Doxilek nevű gyógyszer hatóanyaga, a Dicynon nevű gyógyszerrel együtt vérzések megelőzésére használják (természetesen vénykötelesek).

Még egy vényköteles gyógyszert alkalmaznak jó eredménnyel alsó végtagi vénás elégtelenség és akut aranyeres roham esetén. Ez a Detralex (diozmin, heszperidin).

2021-09-13 15:18:23
| végbélfájdalom, végbélviszketés, aranyeres csomó
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop