Gyomorégés, savtúltengés, reflux

Szegycsont mögötti, néha torokba, karba kisugárzó, égő érzés. Étkezés után illetve testhelyzet változtatásra fokozódhat, de meg is szűnhet.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

A leggyakoribb okok: GORB (gastro-oesophagealis reflux betegség), egyszerű diétahiba, gyomorhurut (esetleg Helicobacter pylori fertőzés), gyomor- és nyombélfekély, rekeszsérv (hiatus hernia), gyógyszer mellékhatás, idegesség.

Ritkább okok: nyelőcső fekély, nyelőcső visszér, gyomorrák.

Néha szívinfarktus esetén a beteg nem fordul orvoshoz, mert a tünetek gyomorégés képében jelentkeznek.

A gyomorégés savcsökkentő hatására elmúlik. Ha mégsem szűnik a fájdalom, vagy a nyakba, karokba sugárzik, esetleg izzadással, gyengeséggel társul, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Idegfeszültség, alkati tényezők, tavaszi, őszi időjárás, kiadós étkezések, alkoholfogyasztás gyakran fokozott savtermeléssel jár, ami gyomorégést, görcsös felhasi fájdalmat, hasmenést okozhat.

Ez természetesen pedig alkalmilag fordul elő. Ha gyakran ismétlődik, rendszeresen visszatér, többről lehet szó, orvoshoz kell menni. Az egyszerű gyomorégés kezelhető a vény nélkül kapható savcsökkentőkkel, egyéb betegségek azonban nem.

A gyomorhurut (gastritis) a gyomornyálkahártya gyulladása. Fontos tudni, hogy a fekélyképződés első lépcsője a gyomorhurut. Okozhatja túlzott alkoholfogyasztás.

Egyes gyógyszerek, pl aszpirin vagy a mozgásszervi fájdalmakra szedett non szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) azáltal okoznak gyomorhurutot, hogy a gyomornyálkahártyában található védő anyag keletkezését blokkolják.

Gyakori diagnózisa a korszerű eszközökkel végzett gastroenterológiai vizsgálatoknak a gastrooesophagealis reflux (GORB=GERD).

A betegség lényege az, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. A problémát a gyomorsav jelenti és a gyógyítás célja a visszajutott sav mennyiségének csökkentése.

A gyomorégés röviddel étkezés után, lefekvéskor jelentkezik. A beteg gyomorégésre ébredhet. A fekvő helyzet súlyosbítja a gyomorégést, mert a sav így könnyebben kerülhet a nyelőcsőbe, sokan ezért félig ülő helyzetben alszanak.

A betegek savanyú szájízről, puffadásról, hányingerről öklendezésről vagy köhögésről panaszkodnak. A fájdalom bizonyos ételek, alkoholfogyasztás, kávéivás után fokozódik.

A legfontosabb különbség az egyszerű gyomorrontás és a GORB között az, hogy a refluxszal járó gyomorégés rendszeresen fordul elő, nem alkalmilag, bizonyos ételek, italok után.

A rekeszsérv (hiatus hernia) lényege a mellkasba "felcsúszott" gyomorrész, a benne pangó, sok savat is tartalmazó gyomortartalommal együtt mellkasi, szegycsont mögötti fájdalmat okozhat.

A rekeszsérves betegnek étkezés után nem szabad lefeküdni, gyakori kis étkezések, esetleg savképzést csökkentő, görcsoldó gyógyszerek szedése szükséges.

A nyelőcső alsó szakaszán lévő megvastagodott visszér a májzsugor (cirrhosis hepatis) kísérője. Ennek jelentősége nem is annyira a fájdalom, hanem a gyakran életveszélyes vérzés kialakulásában van.

A peptikus fekély a gyomor- nyombélnyálkahártya "kisebesedése", melyet rendszerint a gyomorsav és bakteriális fertőzés (Helicobacter pylori)okoz.

A sav először izgatja a gyomornyálkahártyát, gyomorhurutot okoz, majd az idő múlásával az állapot romlik, fekély alakul ki. A kérdés azért bonyolultabb, mert Helicobacter fertőzés előfordul gyulladás vagy fekély nélkül is. Ilyenkor - a tudomány mai állása szerint - kezelés sem szükséges.

A sav izgató hatása gyomorvérzéshez, a gyomorfal perforációjához vezethet. A vérzés életveszélyes lehet.

A savtúltermelésnek szerepe van a gyomor- és nyombélfekély képződésében, ezért savtermelést csökkentő gyógyszerekkel igyekszünk az általa okozott betegséget megelőzni.

Ha a panaszok okozója a Helicobacter pylori, a kezelés a baktérium antibiotikummal történő kiirtásából áll (eradikáció).

A peptikus fekély helyétől függően beszélünk gyomorfekélyről és nyombélfekélyről.

A gyomorfekély tünetei: gyomorszáj táján jelentkező rendszertelen fájdalom, étkezésre a fájdalom fokozódik, savcsökkentők hatására csökken, fogyás, a kórelőzményben gyakran szerepel tartós alkoholfogyasztás, aszpirin vagy NSAID-ek (a nem szteroid gyógyszerek aszpirin-szerűek, mozgásszervi fájdalmak csökkentésére)

A nyombélfekély tünetei: gyomorszáj táján vagy a köldök körül jelentkező, időnként a hátba sugárzó maró fájdalom, reggel nincs fájdalom, délelőtt jelentkezik, étkezésre a fájdalom csökken, de 2-3 órával az étkezés után újra jelentkezik, savcsökkentők hatására csökken. A beteg gyakran éjszaka a fájdalomra ébred.

Az antacidok, vagyis a savtermelést csökkentő gyógyszerek átmenetileg megszüntetik a fájdalmat.

A gyomorégés elleni gyógyszerek

A gyomorégést a kiváltó októl függetlenül végül is a fokozott savtermelés okozza. A gyógyszerek vagy közömbösítik a gyomorsavat vagy gátolják a savtermelést.

1. SAVLEKÖTŐK A gyomor savtartalmát csökkentik a savlekötők (antacidok) azáltal, hogy közömbösítik a gyomorsavat. Az antacidok azonnal hatnak, de hatásuk gyorsan elmúlik, csak alkalmi gyomorégés esetén javasoltak. A savlekötők kölcsönhatásba léphetnek más, szájon át szedett gyógyszerekkel!

Vény nélkül kapható savlekötők:

Almagel (alumínium-hidroxid, magnézium-hidroxid)
Anacid szuszpenzió (alumínium-hidroxid, magnézium-hidroxid)
Antagel szuszpenzió (magnézium-oxid, alumínium-hidroxid, szorbit)
Maalox rágótabletta, szuszp., (alumínium-oxid, alumínium-hidroxid, magnézium-hidroxid, szorbit, mannit, szacharóz, mentaolaj)
Malugel szuszpenzió (alumínium-hidroxid, magnézium-hidroxid, szorbit, parahidroxi-benzoesav konzerválószer)
Nilacid tabletta (magnézium-triszilikát, magnézium-oxid, -dihidrogénfoszfát, bizmut-szubnitrát)
Rennie antacidum rágótabletta (kalcium-karbonát, magnézium-karbonát)
Talcid rágótabletta és szuszpenzió (hidrotalcid)
Tisacid tabletta és szuszpenzió (alumínium-magnézium-karbonát-hidroxid)

A fenti vény nélkül kapható szerek a már képződött savat közömbösítik. Túlzott fogyasztásuk a szervezet lúgosodását okozzák, ami szintén káros.

A savkötők sem mentesek mellékhatásoktól : hasmenést, émelygést, székrekedést, puffadást, vitamin- és ásványianyag hiányt okozhatnak.

Vesebetegek ne szedjenek alumínium tartalmú savközömbösítőt.

Fogamzásgátlót szedők is gondoljanak a felszívódási zavarból eredő hatástalanságra. Mielőtt bármiféle savkötő rendszeres használatát elkezdenénk komolyabb, kezelést igénylő betegség fennállását, pl. rák, ki kell zárni.

2. A SAVTERMELÉST GÁTLÓ GYÓGYSZEREK csökkentik a képződött sav mennyiségét.

A savtermelést gátló vényköteles szerek: hisztamin-2-receptor gátlók: cimetidin (Histodil), ranitidin (Zantac, Ulceran, Huma-Ranidin, Ranitidin-B, Xanomel, Ulcosin, Umaren, Histac, Ranitic, Pylorid), famotidin (Quamatel, Famotidin Hexal, Peptigal, Apo-Famotidin, Servipep, Motidin), nizatidin (Naxidin); protonpumpa gátlók: omeprazol (Losec, Omeprazol Hexal, Omeprazol-Astra, Omeprazol Liconsa, Omeprazol-ratiopharm, Ulzol, Probitor, Omegen,), pantoprazol (Contoroloc, Refluxon, lansoprazol (Lansone), rabeprazol (Pariet), esomeprazol (Nexium)

Vény nélkül kapható savtermelődést gátló szerek

Zantac 75 tabletta (ranitidin)
Quamatel Mini filmtabletta (famotidin)

A Zantac 75 tabletta és a Quamatel mini filmtabletta alacsonyabb hatóanyagtartalmuk miatt recept nélkül is kaphatóak.

Szedésük azonban orvosi ellenőrzés nélkül a két hetet nem haladhatja meg! Egyes antibiotikumok is együttes használat esetén a fent említett gyógyszerek hatástalanságát okozhatják.

A savtermelés gátlását okozó gyári készítményeket, nem szabad a vény nélkül kapható savközömbösítő gyógyszerekkel egyidőben bevenni, mert hatástalanítják egymást.

A cimetidin számos gyógyszer lebomlását gátolja, emelve azok vérszintjét (erősítheti vagy elnyújthatja hatásukat). Egyéb gyógyszerekkel való együttes szedése fokozott orvosi ellenőrzést igényel!

Az ebbe a csoportba tartozó többi hatóanyagnak (ranitidin, famotidin, nizatidin) nincs ilyen hatása. A dohányzás, alkoholfogyasztás okozta savtúltermelés legjobb terápiája ezek elhagyása.

3. GYOMORNYÁLKAHÁRTYAVÉDŐK

Ezek a gyógyszerek a nyálkahártyát bevonva annak fehérjéivel komplexet képezve megakadályozzák, hogy a károsító anyagok elérjék a nyálkahártyát.

Az alumínium - szukralfát a beteg nyálkahártyához jobban kötődik, mint az éphez. A kolloidális bizmut hatékony a fekély keletkezésében szerepet játszó Helicobacter pylorival szemben is.

Vény nélkül kapható készítmények

Alusulin tabletta (szukralfát)
De-Nol tabletta (bizmut-oxid kolloidális formában)
Ulcogant tabletta, granulátum, szuszpenzió (szucralfát, parahidroxi-benzoesav tartósítószer)
Venter tabletta, granulátum (szukralfát)

Egyéb vény nélkül kapható készítmény:

Az Optacid granulált porkeverék (nátrium-hidrogénszulfát, nátrium-dihidrogénfoszfát) nem klasszikus értelemben vett savlekötő. Ez a sókeverék a gyomornedv kémhatását (pH) 2,7-re állítja be, akkor is ha túl sok a sav, illetve akkor is, ha túl kevés.

2021-09-13 14:38:22
| gyomorégés, savtúltengés, reflux, rekeszsérv, gyomorhurut, savcsökkentők, savkötők
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop