Felső légúti hurut, nátha

A náthát vírusok okozzák és 5-7 nap alatt magától meggyógyul. A közönséges vírusos náthát nem lehet gyógyítani, a gyógyszerek csak a tüneteket gyógyítják. A nátha tünetei: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, hörgőváladék pangás. Az influenzát is vírus okozza, de rendszerint súlyosabb, mint a nátha. Az influenzában általá...


tovább

Torokfájás

A hűléses hurutot okozó vírusok és a légutakat fertőző baktériumok gyulladást keltő hatása az orr, a garat, a gége, sőt rendszerint a felső légutak nyálkahártyáját is érinti.


tovább

Köhögés, köpet

A köhögés szervezetünk védőmechanizmusa, mely segít tisztán tartani a légutakat, illetve megakadályozza az ártalmas anyagok bejutását azokba. Főleg nyelés alatt véd, nehogy a táplálék "félrecsússzon". A köhögési reflexet kiválthatja a légutak (orr, garat, légcső), a külső hallójárat vagy a dobhártya ingerlése is. De tudunk akaratlagosan is köhögni, melynek az el...


tovább

Idült hörghurut (krónikus bronchitisz)

A városok felnőtt lakosságának igen gyakori betegsége. Az idült hörghurut köpetürítéssel és folyamatos köhögéssel járó kórkép, aminek nem valamely egyéb, orvosilag kimutatható oka van (pl. tüdőrák.


tovább

Influenza

Az influenza vírus okozza, melynek sok alfaja létezik. Cseppfertőzés útján terjed. A fertőzöttek mintegy 30-40%-a betegszik meg, de a nem megbetegedett fertőzöttek is terjesztik. Igen gyorsan terjed.


tovább

Mellhártyagyulladás

Mellhártyagyulladás legtöbbször akkor alakul ki, ha valamilyen kórokozó (baktérium vagy vírus) fertőzi meg a mellhártyát (a tüdőket, valamint a mellkas belső felszínét borító hártyákat).


tovább
Vissza a tartalomjegyzékhez

hírdetés
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop