Kullancs- (encefalitisz) agyvelőgyulladás

Európában és hazánkban is terjedőben vannak azok a területek, ahol a kullancsok emberi agyvelőgyulladást (encefalitiszt) okozó vírussal fertőzöttek.


tovább

Bőrtünetek, bőrbetegségek

A bőr elváltozásai lehetnek helyi irritáció vagy fertőzés következményei, de néha valamilyen belső szervi betegség kísérőjelenségei. Kisebb kiterjedésű, ismert okú bőrbetegség esetén természetesen az alábbiakban felsorolt vény nélkül kapható gyógyszerekkel elkezdhetjük a kezelést, ezek hatástalansága esetén azonban forduljunk először családorvosunkhoz, ese...


tovább

Viszketés

Először mindig el kell dönteni, hogy mi okozza, végig kell alaposan gondolni, hogy a tünet jelentkezése előtt milyen ételeket fogyasztottunk, milyen gyógyszereket vettünk be, volt-e lázas betegségünk.


tovább

Bőrgyulladás (dermatitisz, ekcéma)

Bőrünk képezi szervezetünk elsődleges védelmi vonalát a külvilággal szemben. Speciális zsírok teszik nehezen átjárhatóvá, ám hogy kellően rugalmas maradjon, nemcsak zsírokra, hanem vízre is szükség van. Védő funkcióját tehát csak a kellő zsírtartalom és hidratáltság birtokában tudja biztosítani.


tovább

A bőr gennyedései

A bőr gennyedését leggyakrabban a staphylococcus, streptococcus baktériumok okozzák. A helyi gennyedések erősen fertőzőek, ezért ha gyermek kapja el, gyógyulásáig nem szabad közösségbe vinni.


tovább

Izzadás

Az izzadás lehet egész testre kiterjedő, de lehet csak a tenyereken, talpakon, egyéb testrészeken. Ha az izzadást okozó betegségek kizárhatók (láz, pajzsmirigy-túlműködés, stb.), akkor legtöbbször a hyperhidrozis pszichés eredetű.


tovább

Kanyaró, rózsahimlő, bárányhimlő

E három vírusfertőzés leggyakrabban gyermekek között okoz betegséget.


tovább

Kopaszság, fokozott szőrnövekedés

A kopaszság létrejöttében öröklött tényezők, a bőr gyulladásos betegségei, daganatos megbetegedések, gyógyszeres kezelés, öregedés egyaránt szerepet játszhat. Terhesség, pajzsmirigy-működési zavar, fertőző betegségek szintén járhatnak hajhullással, de okozhatja A vitamin és retinoid túladagolása is. Gyerekeknél a hajtépés (trichotillomania) lehet a haj ritkulás...


tovább

Kullancscsípés (Lyme-kór, kullancsenchephalitis)

Kullancscsípést követően betegség csak akkor alakul ki, ha a kullancs fertőzött volt a Borellia burgdorferi nevű baktériummal, vagy vírushordozó, ez esetben az ún. másodlagos immunológiai mechanizmus révén agyvelőgyulladást idéz elő.

A védőoltás - mely három egymást követő alap- és egy emlékeztetőoltásokból áll - a kullancsenchephalitis, vagyis a víru...


tovább

Lábszárfekély (ulcus cruris)

A kórosan tágult visszerek környékén az évek során duzzanat, majd kötőszövet-szaporulat, végül a tágult vénák feletti bőr fokozott pigmentációja, elvékonyodása alakul ki. Az elvékonyodott bőr fokozottan érzékeny a sérülésekre, sőt néha ok nélkül is kisebesedhet. Ha a sérülés eléri a vénát, akkor igen erős vénás vérzés indulhat el; ilyenkor a vérzés hely...


tovább

Lyme-kór

A 80-as évek elején derült ki az USA egy kisvárosában, Lyme-ban, hogy a kullancs képes egy ideig fel nem ismert speciális fertőző betegséget terjeszteni, amit éppen ezért Lyme-kórnak neveztek el.


tovább

Övsömör, ajakherpesz

Az övsömört (herpes zooster) ugyanaz a herpesz vírus okozza, mint a bárányhimlőt. Első fertőzéskor a vírus behatol az idegrendszer idegdúcaiba, ahol évekig lappanghat, anélkül, hogy bőrtüneteket okozna; a betegség sokszor az immunrendszer legyengülése, esetleg lelki terhelés miatt aktiválódik. Gyakran nincs nyilvánvaló kiváltó tényező.


tovább

Pattanásos bőr (acne)

Az akne a szőrtüszők és faggyúmirigyek gyulladásos betegsége. A hormonok, a bőr regenerálódási folyamata, a faggyútermelés és a baktériumok együttesen hozhatják létre a bőrnek azt a csúnya, végleges hegesedéssel járó elváltozását, amely egy fiatal ember életét megkeserítheti.


tovább

Rovarcsípések (méh- és darázscsípés)

A rovarcsípések helyén megjelenő duzzanat, viszketés, fájdalom antihisztamin, szteroid, fájdalomcsillapító és jegelés együttes hatására általában csillapodik. A nagyobb baj az, hogy az arra hajlamos embereknél akár egyetlen csípés is túlérzékenységi (anafilaxiás) reakciót válthat ki.


tovább

Sebellátás

A metszett, horzsolt, szúrt sebet legegyszerűbben hideg folyóvízzel mossuk ki. Szappannal és tiszta zsebkendővel mossuk meg a seb környékét. A szappan lehetőleg ne kerüljön a sebbe, mert irritálhatja. Alkoholban fertőtlenített csipeszszel a kimosás után a sebben maradt szennyeződést távolítsuk el. A seb környékét jóddal fertőtlenítsük.


tovább

Szemölcs (verruca)

A szemölcsök a legalább hatvan féle human papilloma vírus (HPV) által okozott, tömött, durva felszínű, jól körülhatárolt, szürkés színű, bőrből kiemelkedő kis daganatok. Ugyanezek a vírusok a nemi szerveken is tudnak hasonló elváltozásokat okozni.


tovább

A száraz bőr

Bőrünk képezi szervezetünk elsődleges védelmi vonalát a külvilággal szemben. Speciális zsírok teszik nehezen átjárhatóvá, ám hogy kellően rugalmas maradjon, nemcsak zsírokra, hanem vízre is szükség van. Védő funkcióját tehát csak a kellő zsírtartalom és hidratáltság birtokában tudja biztosítani.


tovább

Égés, leégés, fagyás

A sugárzásos égés legáltalánosabb oka a nap ultraibolya sugárzása, de természetesen eredményezheti szolárium is. Az égést okozhatják vegyi anyagok, de áramütés esetén szintén gyakran lehet a bőrön égésnyomokat látni.


tovább

Felfekvés (decubitus)

Tartósan ágyhoz kötött betegeknél általában a keresztcsonton, de sokszor a nagytomporon és a sarkakon is, a bőr vérellátási zavara következtében mély, nedvedző, csontig hatoló, gyakran felülfertőzött sebek alakulhatnak ki.


tovább
Vissza a tartalomjegyzékhez

Web Design & Development Prowebshop