Bőrgyulladás (dermatitisz, ekcéma)

Bőrünk képezi szervezetünk elsődleges védelmi vonalát a külvilággal szemben. Speciális zsírok teszik nehezen átjárhatóvá, ám hogy kellően rugalmas maradjon, nemcsak zsírokra, hanem vízre is szükség van. Védő funkcióját tehát csak a kellő zsírtartalom és hidratáltság birtokában tudja biztosítani.

bőrgyulladás, dermatitisz, ekcéma | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Civilizációs ártalom bőrünk kiszáradása, melynek legfőbb előidézője a túlzott tisztálkodás. A száraz bőr aztán könnyen bereped, fertőződhet, hajlamossá válik a legkülönfélébb bőrbetegségekre.

Idős korban is a kiszáradás okozza leggyakrabban a bőr viszketéses tüneteit. Amennyiben a viszketés hátterében a belbetegség kizárható, akkor a számos vény nélkül kapható, ún. FoNo-s (gyógyszertárban kevert) készítménnyel pótolható a hiányzó zsír és víz (ezek a szerek nem vénykötelesek, azonban receptre felírva lényegesen olcsóbbak).

A gyári készítmények általában kellemesebb állagúak és (főleg az urea-tartalmúak) lényegesen hosszabb ideig hatnak, mely főként kisgyermekek és idősek ápolásánál igen fontos lehet. A gyári készítmények ára széles határok között mozog, ezért vásárlás előtt érdemes tájékozódni azokról.


Vény nélkül kaphatók

Sparsorium infantum FoNo. VII. (gyermekhintőpor - bizmut-szubgallát, hidrofil kolloid szalicilsav, bázisos magnézium-karbonát, talkum)
Suspensio zinci aquosa FoNo. VII. (cink-oxid, talkum, alkohol, borsmentaolaj, 2%-os bórsav-oldat)
Unguentum refrigerans FoNo. VII. (fehérviasz, koleszterin, alumínium-acetát-tartarát oldat, szilárd és folyékony paraffin)
Unguentum zinci oxydati Ph. Hg. VII. (cink-oxidos kenőcs)
2006-01-12 21:42:46
| bőrgyulladás, dermatitisz, ekcéma

Dermatitisz herpetiformisz

A dermatitisz herpetiformisz (dermatitis herpetiformis) erősen viszkető, csoportos apró hólyagokkal, és csalánkiütésszerű bőrelváltozásokkal járó makacs, autoimmun betegség.


A szoptatott gyermekek ritkábban ekcémásak

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen ritkábban lesznek ekcémásak, mint azok a hasonló korú gyerekek, akiket nem anyatejhel vagy rövidebb ideig szoptattak.


Fényérzékenységgel járó kórképek

A fényérzékenység többnyire szerzett jelenség, de ritkán öröklött fajtája is előfordul. Jellemzője, hogy az egyén bőre másképp, vagy kifejezettebben reagál a napsugárzásra.


Ekcéma (atópiás bőrgyulladás)

Az atópiás bőrgyulladás egy gyakori allergiás bőrbetegség, ami leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban kezdődik.


Ha viszket és hámlik

A seborrhoea nem csak esztétikai probléma. A betegség kialakulása alkati tényezőktől függ. A pubertáskor után mindkét nemnél egyaránt előfordulhat, de bizonyos tünetei főként a férfiak életét keseríti meg.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop