A bőr gennyedései

A bőr gennyedését leggyakrabban a staphylococcus, streptococcus baktériumok okozzák. A helyi gennyedések erősen fertőzőek, ezért ha gyermek kapja el, gyógyulásáig nem szabad közösségbe vinni.

bőrgennyedés, furunculus, carbunculus, orbánc, erisypelas, szőrtüszőgyulladás, akne | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
Kezelése fertőtlenítéssel és antibakteriális hatású kenőccsel történik. Amennyiben a gennyedés a szőrtüsző mentén indul, és furunkulus vagy karbunkulus kialakulásához vezet, akkor az orvos antibiotikum szedését írja elő, egyes esetekben azonban sebészi feltárása is szükséges.

Speciális entitást jelent a streptococcus baktériumok okozta fertőzésekben az orbánc (erizipelasz, mely leggyakrabban a lábszáron fordul elő). A felületes bőrgyulladást okozó baktérium rendszerint a lábujjak gombás elváltozásain keresztül jut be a szervezetbe. A bőrön duzzanat, fénylő piros bőrelváltozás jelenik meg hidegrázás, láz kíséretében. Kezelése penicillinnel vagy eritromicinnel történik, ha a lángombásodás a kiindulópont, akkor azt is kezelni kell.

Számos egyéb baktérium okozta betegség, a brucellózis, a lépfene, a lepra, a takonykór (tularémia), a TBC is változatos bőrtünetek előidézője lehet – szerencsére elég ritkán.

Fertőtlenítők és helyi antibiotikumok

Fertőtlenítőnek nevezzük azokat a vegyületeket, amelyek az élő kórokozókat (elsősorban gombákat és baktériumokat) elpusztítják vagy szaporodásukat gátolják. A fertőtlenítőknek egy része a bőrre vagy nyálkahártyára jutva azt marja, izgatja, ezért ezek csak műszerek sterilizálására használhatók. Ezeket a fertőtlenítőket nevezzük dezinficienseknek, a bőrre és nyálkahártyára alkalmazható fertőtlenítő szerek az antiszeptikumok. Miután ezek a sebgyógyulást hátráltatják, kisebb sérülés, zúzódás esetén inkább a meleg szappanos, vizes lemosást ajánljuk.

Vény nélkül kaphatók:

Alsol kenőcs (aluminium aceticum tartaricum boricum)
Anaflex kenőcs és sebhintőpor (polynoxylin)
Betadine kenőcs (jódtartalmú)
Chlorosan kenőcs (klórkinaldol)
Vita-Merfen kenőcs (klórhexidin-glükonát, benzoxónium-klorát)
Bepanthen "Roche" kenőcs, krém (dexpantenol),
Dermaforin sebhintőpor (higany, klór, cink, bizmut tartalmú hintőpor)
Hyperol tabletta (karbamid-peroxid)
Neomagnol tabletta (klorogén)
Solutio acidi borici 2% FoNo. VII. (bórsav oldat)
Solutio iodi alcoholica Ph. Hg. VII. (alkoholos jód-oldat)
Vaselinum acidi borici Ph. Hg. VII. (bórsavas vazelin)

2006-01-12 21:44:41
| bőrgennyedés, furunculus, carbunculus, orbánc, erisypelas, szőrtüszőgyulladás, akne

Akne: Hét téves elképzelés

A fiatalok egyre korábban találkoznak ezzel a problémával, de mind gyaérinti a felnőtt nőket is. Az aknés bőr okait kutatva gyakran téveszmékbe ütközünk.


A leggyakoribb bakteriális fertőzések a bőrön

A kellemes idővel együtt járnak a rovarok is, szaporodnak a rovarcsípések, s számtalan esetben nagyon viszketnek - el is vakarhatjuk őket.


Mit tehetsz és mit nem pattanások ellen? Így előzd meg a kialakulásukat

Kötelező velejárója a kamaszkornak, vagy lehet valamit tenni a pattanás ellen? A pattanásos bőr van, akit egy egész életen át végig kísér, de szerencsére a zsíros bőr kezelésére ma már sokfajta szépség tipp létezik.


Mély fertőzések a bőrön

A környezetünkben élő kórokozó baktériumok könnyen megtelepedhetnek a bőrön, ha a védekező rendszer gyengült. Elég egy aprócska sérülés és megindulhat az invázió a bőr mélyebb rétegei felé, sőt a gyulladás a bőr alatti zsírszövetet, vagy akár az izmokat körülvevő kötőszövetes pólyát is elérheti.


Szőrtüszőgyulladás, kelés és darázsfészek

A szőrtüszőgyulladást Staphylococcus fertőzés okozza. A szőrtüszőkben csekély mennyiségű genny képződik, és irritáltak, pirosak lesznek. A fertőzés károsítja a szőrszálat, amely könnyen kihúzhatóvá válik.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop