Felszínes gombás fertőzések

A felszínes gombás fertőzéseket olyan gombák (dermatophytonok) okozzák, melyek csak a bőr élettelen részeit támadják meg. A fertőzés emberről emberre, de állatról emberre is átterjedhet. Kimutatása a fertőzött bőrből, körömből, hajszálból nyert kaparékból lehetséges, de a diagnózis direkt mikroszkópos megtekintéssel, vagy egyszerűen a látható tünetek alapján is felállítható.

körömgomba, lábgomba, korpa, candidiázis, Candida, körömgomba | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A sarjadzógombák inkább nedvedző elváltozást hoznak létre, és főként a nyálkahártyákat és hajlatokat betegítik meg. Ilyen kórokozó a manapság sokat emlegetett Candida alibcans is, az általa kiváltott betegséget nevezzük candidiázisnak – helyesebben candidozisnak. A candidozis során leginkább a bőrt és nyálkahártyát támadja meg, de néha (nagyon ritkán) súlyos betegséget okozva elterjedhet az egész szervezetben. Ez utóbbi azonban csak legyengült szervezetű emberekben fordulhat elő, ilyen többek között az egyéb betegség miatt immunitást gyengítő, ún. immunszupresszív kezelésben részesülő egyén, de a veleszületett és szerzett immundefektusos (AIDS-és) beteg is hajlamos lehet rá. Mivel a candida az emberrel együtt élő faj, bőrből, szájból, hüvelyből, székletből, vizeletből, köpetből történő kimutatását csak igen nagy fenntartással lehet kórokozóként értékelni, ezért csak a kórokozó által létrehozott tünetegyüttessel egybevetve értékelhető.

Gombaellenes kezelésre használt gyógyszerek: klotrimazol (Canifug Cremolum, Candibene, Canesten), ekonazol (Pevaryl), ketokonazol (Nizoral), mikonazol (Mycosolon), flukonazol (Diflazon, Diflucan, Fluconazol-ratipharm, FlucoHEXAL, Mycosyst, Nofung), vorikonazol (Vfend), itrakonazol (Orungal), fentikonazol (Gynoxin), omokonazol (Mikogal), bifonazol (Mycospor), flutrimazol (Micetal), terbinafin (Lamisil, Terbisil, Terfin), amorolfin (Loceryl), tolnaftát (Athlete's Foot, Chinofungin, Digifungin), naftifin (Exoderil), polinoxilin (Anaflex), grizeofulvin (Griseofulvin), natamicin (Pimafucin), ciklopirox (Batrafen)sertakonazol (Zalain)

Vény nélkül kaphatók:

Athlete's Foot hintőopor, krém, spray (tolnaftát)
Batrafen hintőpor (ciklopiroxolamin)
Candibene 1% krém, spray (klotrimazol)
Canesten kenőcs, oldat (klotrimazol)
Canesten Plus bifonazol spray (bifonazol)
Canifug spray (klotrimazol)
Chinofungin spray (tolnaftát)
Digifungin hintőpor (tolnaftát)
Digifungin kenőcs (tolnaftát)
Lamisil 1% krém, spray ill. Lamisil DermGel 1% gél (terbinafin)
Lubex emulzió (dinátrium-undecilamido-monoetanolamido-szulfoszukcinát)
Mikogal 1% krém (omokonazol)
Nizoral hajsampon (ketokonazol)
Terbisil 1% krém (terbinafin)
Solutio Castellani sine fuchsino FoNo. VII. (bórsav, elfolyósított fenol, rezorcin, aceton, alkohol, desztillált víz)

Vényre kapható helyileg alkalmazott készítmények:

Batrafen krém, oldat, hüvelykrém, körömlakk,
Canesten hüvelytabletta,
Candibene hüvelytabletta,
Clotrimazol AL hüvelytabletta,
Gynopevaryl hüvelykúp,
Loceryl krém és körömlakk,
Mikogal krém, oldat, hüvelykúp,
Mycosolon kenőcs,
Nizoral krém,
Pimafucin hüvelykúp és krém,
Pimafucort krém és oldat,
Pevaryl hüvelykúp és krém.

2006-01-12 21:54:57
| körömgomba, lábgomba, korpa, candidiázis, candida

Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondoljunk bele: Ha azt halljuk, hogy „kúra”, legfeljebb néhány hetes kezelésre gondolunk.


Nemi szervek Candida fertőzése

A nemi szervek kandidiázisa (genitális kandidiázis) a hüvely vagy a hímvessző gyakran penésznek nevezett gombás fertőzése, melyet a Candida albicans nevű gombafaj okoz.


A gombásodás kezelése

A gombás betegségek kezelése, különösen, ha már nem friss a fertőzés, nagyon nehéz, és orvostól, betegtől egyaránt sok türelmet kíván. Ezért érdemes törődni a megelőzéssel, a friss elváltozásokat pedig azonnal el kell kezdeni kezelni! Az alábbiakban ehhez kaphatnak tippeket.


A sütőtök-fehérje legyőzheti az élesztőgomba-fertőzéseket

Dél-koreai kutatók szerint a sütőtök héjában olyan fehérje található, ami gombaölő hatása révén eredményesen felhasználható a közönséges élesztőgomba-fertőzések ellen.


Hüvelygombák

A hüvelyben jelentkező égő, viszkető érzés, amelyhez folyás társul, gyakran gombás fertőzésre utal. A fertőzés a hüvelyt és a nyílását egyaránt érinti.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop