Vitaminok

Vitaminoknak nevezzük azokat a kis molekulájú szerves anyagokat, amelyekre szervezetünk egészséges anyagcseréjéhez és szaporodó-képességéhez feltétlenül szüksége van.

| Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.

A D-vitamin kivételével ezeket a szervezet maga nem tudja előállítani, táplálék útján jutnak be a szervezetbe.

Legjobb lenne, ha csak ismert vitaminhiányos állapot megelőzésére vagy megszüntetésére használnánk. A vitaminok szedése manapság divat is.

Egyes vitaminok, különösen a zsírban oldódó vitaminok túladagolása ugyanúgy kárt okoz, mint a vitamin hiány. Például az A vitamin túladagolás hajhullást, bőrszárazságot, a száj kisebesedését, étvágytalanságot, hányást okoz, sőt súlyosabb esetben pszichés zavarokat, májkárosodást okozhat.

Egyes vitaminok hatásukat antioxidáns működésük révén fejtik ki. Az antioxidánsok feladata, hogy védelmet nyújtsanak az oxidációs folyamatok káros hatása ellen.

A szervezetben zajló oxidációs folyamatok során nagy reakcióképességű molekulák szabadulnak fel, ezek károsíthatják a DNS-t, fehérjéket, szénhidrátokat és lipideket és ezáltal a mai feltételezések szerint rákot, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitaminban gazdag a halak májolaja, de sok A-vitamin van a vajban, a tojássárgájában, a tejszínben. Hiánya látászavart, bőrelváltozást okoz. Az A- vitamin készítmények vénykötelesek.

A D-vitamin nem önálló vitamin, hanem egy bonyolult hormonrendszer része, melynek kialakulása a bőrben kezdődik. D3-vitamin tartalmú a tej, a tejszín, a csukamájolaj. A D2 (ergocalciferol) növényi eredetű gombákban, élesztőkben képződik.

A D-vitamin hatékony formája, a kalcitriol, a vesében alakul ki. Képződését a parathormon irányítja, amely a mellékpajzsmirigyben képződik. Kalcitriol hatására fokozódik a bélből a kalcium- és foszfor-felszívódás.

Az E-vitamin a legfontosabb zsírban oldódó antioxidáns, az E-vitamint a C-vitamin regenerálja, amely maga is hatékony antioxidáns.

Emberben megőrzi a sejthártya épségét, ez a hatása a szelénéhez hasonló, s ezáltal talán az öregedési folyamatokban is szerepe lehet. Jelenleg emberben E-vitamin hiánya okozta betegséget azonban nem ismerünk. Túladagolása hasmenést, hányást, puffadást okoz.

Vitamin E 100 mg kapszula (tokoferol = E-vitamin)
Vitamin E kapszula, Biovital Vitamin E kapszula, Vitamin E Bioextra kapszula, Ephynal rágódrazsé
Vitamin E "Scherer" 200 mg kapszula (tokoferol = E-vitamin)

Vízben oldódó vitaminok

A B1-vitamin (tiamin) a gabonamagvak héjában, élesztőben, mogyoróban található, hiánya idegszöveti és szívműködési zavart okozhat.

Béres B1 vitamin 10 mg tabletta (tiamin-klorid)
Vitamin B 1 tabletta (tiamin)

A B2-vitamin (riboflavin) hiánya szájnyálkahártya-elváltozásokat okozhat. Megtalálható gabonamagvakban, zöldségfélékben, sajtban, tojásban, élesztőben. A vastagbél baktériumai is termelnek riboflavint. Izolált hiánya ritkán alakul ki.

A nikotinsav, (a szervezetben hatékony formája a nikotinsav-amid) a sejt energianyerő folyamatainak lényeges közreműködője. Rendelkezik értágító, gyomorbéltraktust károsító mellékhatással is. Ezért érszűkület kezelésére is alkalmazták. Megtalálható húsfélékben, zöldségben bőven. Hiánya a pellagra nevű betegség.

A B5-vitamin (pantoténsav) vegyes táplálkozás esetén elegendő mennyiségben jut a szervezetbe. Hiánya okozta betegség nem ismert. Az acetilkolin-szintézisben játszott szerepe műtét utáni állapotban a bélműködés serkentését eredményezheti. Miután a pantoténsav szintén az energianyerő folyamatok része, az anyagcsere számos fázisában fontos szerepet játszik. Használjuk különféle gyógyszerformákban, bőr- és hajkezelésre, égés és felfekvés kezelésére is.
Panthenol tabletta (dexpantenol)

A B6-vitamin (piridoxin) hiánya bőrtüneteket, nyelv- és szájnyálkahártya-gyulladást, ideggyulladást, a görcsküszöb csökkenését, esetleg vérszegénység kialakulását eredményezheti.

Hiányállapot esetén általában nem csak a B6-, hanem az összes B-vitaminhiánnyal együtt jelentkezik, krónikus alkoholisták 30 %-ában biztosan kimutatható a hiánya.

Megtalálható húsfélékben, májban, szójababban, gabonafélékben, zöldségfélékben. A főzés jelentősen csökkenti a B6-vitamintartalmat. Egyesek hányáscsillapításra is használják, de ilyen irányú hatékonysága nem egyértelmű.

Várandós anyáknál nő a B6-vitaminigény, amely hányingert okozhat, ezen esetekben adása indokolt. Túladagolása esetén érzészavar léphet fel.

Béres B6 vitamin tabletta (piridoxin-klorid)
Pyridobene filmtabletta (piridoxin-klorid)
Vitamin B 6 (piridoxin)

Biotin (B7-vitamin) a hús, a tojássárgája bőségesen tartalmaz biotint, hiányállapot csak speciális esetekben jöhet létre, pl. mesterséges táplálás esetén. Ennek tünetei bőrgyulladás, kopaszodás, mivel a szénhidrát- és zsíranyagcsere katalizátora.

A B12 vitamin a táplálékkal kerül a szervezetbe, minden állati eredetű étel tartalmazza. A vérképzés egyik lépcsőjének fontos szereplője, hiánya vészes vérszegénységet okoz.

A betegség akkor alakul ki, ha a B12 vitamin nem szívódik fel a gyomorból. Ennek oka egy fehérje, az ún. intrinsic faktor hiánya, mely legtöbbször a gyomor autoimmun eredetű gyulladásának következménye. A vényköteles B12 injekció adásával rendezhető a vérkép.

Kolin, inozitol: a B-vitamincsalád tagjának tartották régebben, de ez ma nem egyértelmű. Csak kolin- vagy inozitolhiányra visszavezethető tünetcsoportot kimutatni nem sikerült.

A kolin a táplálékban főleg lecitin formájában található (tojássárgája, állati és növényi zsírok), az inozitol főleg gyümölcsökben és gabonafélékben található. Vitaminkombinációk részei, májvédő anyagnak tartják, de ez is további vizsgálatok tárgya.

Polybe tabletta (tiamin-klorid = B1-vitamin, riboflavin = B2-vitamin, nikotinamid - nikotinsav = B3-vitamin,
Neurobion forte drazsé (tiamin-diszulfid, piridoxin-klorid, cianokobalamin)
Milgamma drazsé és Milgamma N kapszula (cianokobalamin = B 2-vitamin, tiamin = B 1-vitamin,

A C-vitamin főleg a szervezet sejtközötti folyadékában fejti ki hatását. Számos szabad gyököt köt meg hatékonyan. A C-vitamin az emberi spermium DNS-ét is védelmezi.

A béta-karotin szintén hatásos antioxidáns, jelenleg folynak kísérletek rákmegelőző hatásának igazolására. Hiánya a skorbutnak nevezett betegséget okozza, amelyet fogínyvérzés, bőr alatti apró bevérzések, kóros csont- és fogképződés jellemez, lassul a sebgyógyulás, az ízületek megduzzadhatnak, az izmok fájdalmassá válnak, vérszegénység alakul ki. A skorbutos beteg mindezekután könnyen válik bármely fertőzés áldozatává.

A C-vitamin gyümölcsökben, zöld növényekben található, főzéskor és lúgok hatására elbomlik. A téli és a tavaszi hónapokban kevés a táplálék aszkorbinsav-tartalma és valószínűleg ezért csökken ilyenkor a szervezet ellenállóképessége.

Hiánytünetei a vérzékeny fogíny, fáradékonyság, álmatlanság, étvágytalanság. A hiányállapot megelőzésére elég napi 100 mg C-vitamin bevitele. A feleslegesen bevitt mennyiség a vizelettel távozik.

Valódi skorbut-betegség fennállása esetén szükséges napi 1000 mg-os dózis. C-vitamin-túladagolás a megnőtt oxalát-ürítés miatt vesekőképződést okozhat, továbbá gyomor- bél irritációt, hasmenést idézhet elő.

Béres C-vitamin 100, 200 és 500 mg tabletta (aszkorbinsav = C-vitamin)
Cebion cseppek (aszkorbinsav = C-vitamin)
Cetebe retard kapszula (C- vitamin)
C-vitamin 100 ill. 500 mg rágótabletta (aszkorbinsav = C-vitamin)
C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta (aszkorbinsav = C-vitamin)
Eurovit C-vitamin 500 mg rágótabletta
Vitamin C 100 mg filmtabletta (aszkorbinsav = C-vitamin)
Vitamin C drazsé és rágótabletta (acidum ascorbicum) 100 és 500 mg-os
Vitascor 500 mg pezsgőtabletta (aszkorbinsav = C-vitamin)
Tabletta acidi ascorbici Ph. Hg. VII(aszkorbinsav = C-vitamin)

A P-vitamin (flavonidok) növényekből előállított flavon glikozid. A P betű permeabilitási vitamint jelent, amely a hajszálerek áteresztőképességének a javulását eredményezi. Ma kétséges a vitaminokhoz való tartozása, illetve hatásossága.

2021-06-02 19:04:42
| vitaminok, antioxidánsok
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop