Hirdetés

A sztatinok szív- és érrendszeri haszna meghaladja a diabétesz kockázatát

A koleszterinszintet csökkentő sztatinok egyes embereknél növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ám ezt az ártalmat meghaladja annak haszna, hogy csökkentik a szívroham és szélütés előfordulásának valószínűségét - írták amerikai kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

sztatin, diabétesz, koleszterinszint |

MTI Hírek 2012 ;9

A vér koleszterinszintjét csökkentő szer az arra hajlamosaknál - például a túlsúlyos embereknél - 28 százalékkal súlyosbítja a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésének kockázatát. Ugyanakkor egészséges embereknél, akiknél nincs jelen cukorbetegségre hajlamosító tényező, a sztatinok szedése nem befolyásolja a betegség kockázatát.

Világszerte emberek millió szednek sztatinokat, hogy mérsékeljék a szívroham és a szélütés bekövetkeztének kockázatát, sőt a szakemberek egy része szerint 50 éves kor felett mindenkinek szednie kellene a szert. Azon túl, hogy egyeseknél fokozza a diabétesz kockázatát, a sztatinok szedése mellékhatásként fáradtságot, izomfájdalmat, fejfájást, hányingert és memóriaproblémákat okozhat némelyeknél.

Paul Ridker, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója az amerikai Jupiter klinikai próba során összegyűlt adatokat elemezte, amely ellenőrzött tanulmányként elsőként számolt be a sztatinok és a cukorbetegség kapcsolatáról.

Ridker az adatok elemzése és összevetése után arra a megállapításra jutott, hogy a sztatinok előnyei meghaladják kockázatukat. "A legtöbb orvos és páciens a szívrohamot, szélütést és halált jóval súlyosabb következménynek tekinti, mint a cukorbetegség megjelenését" - idézte a kutatót a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (https://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9463763/Heart-benefits-of-statins-outweigh-diabetes-risk-experts.html).
sztatin, diabétesz, koleszterinszint

2019-11-04 20:24:42

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop