Hirdetés

2013 legfontosabb orvosi és technológiai újdonságai

2013 eseménydús év volt. Sok előrelépés történt az egészségügyben. Zsebre vágható diagnosztikus eszközöktől a HIV kutatás számos áttöréséig. Még nagyobb ugrások várhatók 2014-ben, melyről a cikk második részében számolunk be.

egészségügy, kutatás |

InforMed Hírek11   InforMed


Az alábbiak voltak a legizgalmasabbak.

Méhméreg nanorészecskékhez kötve megtámadja a HIV-et

Egy méhméregből izolált toxin, mint ezer feldühödött méh fullánkjai, lyukat ütnek a HIV védőburkán.

Amikor nanorészecskékhez kötik egy különleges ütközővel, a melittin nevű toxin megöli a vírust, az egészséges emberi sejteket érintetlenül hagyja. Bár még több kutatás szükséges, a Washington Egyetem kutatói szerint egy hüvelykrém a méhméreg nanorészecskéivel olcsó módszer lesz a fertőzés blokkolására.

A felfedezés jelentősége az, hogy megelőzi a HIV terjedését, ott ahol nagy a fertőzések száma és alkalmas lesz kezelésre is.

HIV vírust használtak gyerekek genetikai rendellenességeinek kezelésére

Olasz kutatók kihasználva a HIV igen hatásos fertőzési mechanizmusát, gyerekek ritka genetikai rendellenességeit kezelték.

A gyerekek csontvelőjéből gyűjtött őssejteket a káros genetikai információjától megfosztott HIV-et arra használták, a hibás gén kijavított másolatát becsempésszék a gyerekek sejtjeibe. A módosított sejteket ezután visszafecskendezték.

Eddig sikeresen és biztonságosan kezeltek hat életveszélyes állapotban lévő gyermeket.

Gyors vérvizsgálattal elválaszthatók a vírus és a baktérium fertőzések

Nátha és influenza tünetektől szenvedő betegeknek nem kell aggódniuk a jövőben, hogy betegségüket vírus vagy baktérium okozza-e, egy igen pontos tesztnek köszönhetően, melyet a Duke Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

Az eredmény 12 óra alatt kész. A vizsgálat a genetikai ujjlenyomat alapján, melyet a szervezet kiválaszt, amikor beteg, azonosítja a kórokozót. A kutatók remélik, hogy még tovább, egy órára lerövidíthetik a várokozási időt.

Az új teszttel gyorsan megállapítható, hogy baktérium vagy vírus okozza a fertőzést, és ezzel megelőzhető a felesleges antibiotikum szedés, továbbá akár globális járványok is felfedezhetők.

Gyors és olcsó papír teszt a hasnyálmirigyrák felfedezésére

Egy gyors és olcsó teszttel, melyet az elmúlt évben a 15 éves Jack Andraka készített, diagnosztizálható lesz a hasnyálmirigyrák korai felfedezése.

A vizsgálat, mely még fejlesztési stádiumban van, antitesttel meglocsolt szén nanocsöveket használ, melyet reakcióba lépnek a hasnyálmirigy rákos betegek vérében található mesothelin nevű fehérjével.

Az ellenanyag nanocsövekbe ágyazásával Andrekának sikerült egy papír érzékelő csíkot kialakítani, mely csak 3 centbe kerül, de 90%-ban pontos.

Az optogenetika fénnyel aktiválja az agy idegsejteit

A tudomány legizgalmasabb technikája 2013-ban lehetővé teszi, hogy a kutatók az agy bizonyos területeit közelebbről célozzák meg, mint valaha.

Egy fénnyel aktiválható gén beültetésével egy speciális agyidegsejt típusba, a kutatók ezeket a sejteket ki-be kapcsolhatják egy fénykapcsoló segítségével.

Az optogenetika izgalmas téma manapság, bár a legtöbb ember még nem is tudja, mire jó. Ez az áttörés új fényt vet az agy titkaira, egészen biztos, hogy új, izgalmas újításokhoz fog vezetni.

A tüdőrák diagnózisa egyetlen köhintéssel

A tüdőrák korai felfedezése olyan könnyű lehet, mint egy köhintés a rendelőben, egy automata 3D sejt képalkotó rendszernek köszönhetően.

A sejt-CT rendszer több mint 800 fizikai jellemzőt használ a tüdőrák sejtek azonosítására, melyet köpetmintából nyernek ki.

Korai vizsgálati szakban a rendszer 10 esetből több mint 9-ben mutatta ki a tüdőrákot, gyakorlatilag 0 téves pozitivitással.

Tű nélküli védőoltások a láthatáron

A Bill and Melinda Gates alapítvány támogatásával a londoni King’s College kutatói kialakítottak egy tűnélküli módszert védőoltások bevitelére közvetlenül a bőrbe.

A technológia egy korong alakú mikrotű rendszerből áll - apró nyúlványokkal, melyek cukorral kevert oltóanyagból állnak. Amikor a korongot a bőrhöz nyomják, a mikrotűk feloldódnak és bejut a vakcina.

Úgy tűnik, hogy ez a módszer forradalmasítani fogja nagy tömegek védőoltáshoz jutását, akiket a jelenlegi módszerrel nem lehet elérni. Krónikus betegek számára pedig, például cukorbetegek, akiknél folyamatosan vérvizsgálat illetve injekció szükséges, ez az újdonság könnyebbé teheti a mindennapi életet.

Miniatűr vér tesztek a Szilikon völgyből

Bár a Palo Alto-i Theranos cég legtöbb munkáját titokban végzi, mégis felbolygatja a laborvizsgálati piacot.

A cég legutóbbi eszköze utat nyit a miniatürizált technológia előtt, mint a mikrotűk és nano csövek, mely lehetővé teszik a laboratóriumi vizsgálatok elvégzését néhány csepp vérből.

A szájszag kimutatása okostelefonnal

Egy San Francisco-i induló cégkifejlesztett egy computer chipet, mely apró szenzorokat használ a szag és íz érzés digitalizálására.

Míg a szájszag felfedezése szociálisan előnyös, a társaság keresi a technológia egyéb alkalmazási lehetőségeit, például az alacsony vércukorszint vagy magas véralkohol szint kimutatását egy kilégzéssel.

Székletátültetés a fertőzés ellen

A székletben lévő mikrobák átültetése, melyet emberi széklet átültetésnek is neveznek, új módszer az agresszív Clostridium difficile fertőzés kezelésére.

A módszer azon az egyre több kutatáson alapul, mely bizonyítja, hogy milyen fontos szerepet játszanak a test belsejében és kívül élő mikroorganizmusok az ember egészségében.

A bélrendszer egészséges baktériumokkal történő betelepítése ígéretes kezelési módja lehet egyéb gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn betegség és a rheumatoid arthritis számára is.

Forrás: Healthline

egészségügy, kutatás

2014-01-02 23:31:27

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop