A Orvosi Nobel-díj - 1926

A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj. Ezt minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján adják át Stockholmban.

orvosi, Nobel-díj, rákkutatás, Nobel-díj | Gyógy-ír   Kisalföld

1926-ban nem adtak ki orvosi Nobel-díjat. Az 1927. évi díjat Johannes Fibiger dán bakteriológus és patológus kapta "a Spiropterarák betegség felfedezéséért".

Johannes Fibiger orvosi diplomájának megszerzése után világhírű német bakteriológusok: Robert Koch és Emil Behring mellett dolgozott Berlinben. 1891-ben visszatért hazájába, a koppenhágai egyetembakteriológiai intézetébe, majd a fertőző betegségek szakértője lett. Doktori disszertációját a diftéria baktériumról írta, mely a torokgyíknak nevezett súlyos fertőző betegséget okozza. 1900-1905-iga hadsereg klinikai bakteriológiai intézetét vezette, ezzel egy időben a koppenhágai egyetem kórtan professzora volt. Kiemelkedő ismeretei voltak a trópusi betegségekről, s számos tisztséget viselt különböző orvosi intézményekben. A Nemzetközi Rákkutató Egyesület elnöke is volt.

1912-ben felfedezte, hogy a rák kísérletileg előidézhető. Patkányokkal olyan svábbogár fajtát etetett, melyben egy fonalféreg, a Nematoda spiroptera lárvája fejlődött. A patkányokban jóindulatú-daganatok mellett gyomor- és nyelvrák fejlődött ki. Fibiger szövettani vizsgálatokkal bizonyította, hogy a fonalféreg méreganyagának hatására a gyomor nyálkahártyán gyulladás keletkezett, mely a sejtek nyakló nélküli szaporodását, vagyis rákos idézett elő a gyomor nyálkahártyáján és ugyanúgy a nyelvgyökön.

| orvosi, Nobel-díj, rákkutatás
2002-07-18 13:11:25
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop