2011 öt legfontosabb orvostudományi újdonsága

Az orvostudomány újdonságai - közvetlen hasznukon túl - biztonságérzetet is nyújtanak, jelzik, hogy a kutatók szakadatlanul új megoldásokat keresnek a betegségek leküzdésére és az élet meghosszabbítására.

gyógyszer, hepatitis C, prosztatarák, Alzheimer, melanoma | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Az alábbiakban 2011 legfőbb orvostudományi eredményeinek a clevelandi klinika alapítványa által összeállított listáját adjuk közre.

1. Remény a melanomás betegeknek

A melanoma a leggyakoribb rákfajta, mely 2009-ben az Egyesült Államokban mintegy 9 000 ember halálát okozta. Egy új rákgyógyszer, az ipilimumab megjelenése azonban reményt ad a betegeknek. Egy 125 rákközpont bevonásával végzett vizsgálat szerint az előrehaladott melanomás betegek közül, akik szedték a gyógyszert, 23 százalék két évvel tovább élt, szemben a gyógyszert nem szedők 14 százalékával. Az ipilimumab immunerősítő, blokkolja az immunrendszert elnyomó CTLA-4 fehérjemolekulát.

2. Az Alzheimer-betegség korai felismerése

Az Alzheimer-betegség az Egyesült Államokban a demencia fő oka, kezelési költsége mintegy 172 milliárd dollár. Gyógyíthatatlan betegség, 1906-os felfedezése óta csak eddig csak boncolással volt biztonsággal megállapítható. Ez azonban most változóban van, miután az AV-45 nevű vegyület beadásával képalkotó módszerrel megállapítható a betegség. A vegyület az agyban levő plakkokhoz kötődik, majd PET-vizsgálattal kimutathatók a megfestett plakkok.

A plakkok mát a tünetek kezdete előtt tíz évvel megjelennek, így ezek korai felismerése lehetővé teszi a kezelés megkezdését.

3. Figyelemfelhívás szívbetegség megelőzésére

A JUPITER nevű kutatás kimutatta, hogy szívbetegség alakulhat ki olyanoknál is, akiknek alacsony vagy normális az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintje, ám ugyanakkor magas a C-reaktív protein-szint, ami a gyulladást jelzi.

A kutatók 15 000 eset megvizsgálása után úgy vélik, hogy sztatin gyógyszer adása meggátolja a szívbetegség kialakulását.

4. Új gyógyszer prosztatarák ellen

A Sipuleucel-T a prosztatarák kezelésére alkalmas. Az áttétes prosztatarákot nem gyógyítja, de az immunrendszer erősítése révén meghosszabbíthatja a betegek életét. Ára igen magas, de a kutatók azt remélik, hogy korai alkalmazása fokozhatja a hatékonyságát.

5. A hepatitisz-C gyógyítása

A hepatitisz-C nemi úton és fertőzött vérrel terjedő májgyulladás. Az Egyesült Államokban mintegy 3,9 millió embert érint, évente 12 000 halálesetet okoz. Sok hepatitiszes betegnél fejlődik ki májelégtelenség, cirrhózis vagy májrák.

A betegség kezelési lehetősége a szájon át szedhető antivirális gyógyszerek és az interferon-injekció 6-12 hónapon át történő együttes alkalmazása. A gyógyulási arány azonban meglehetősen alacsony.

Most azonban két gyógyszert is kifejlesztettek, a telaprevirt és a broceprivirt, mindkettő ún. proteáz-inhibitor, gátolja a hepatitisz-C vírus osztódásához és szaporodásához szükséges enzim működését. A két gyógyszer most áll törzskönyvezés alatt.

Kapcsolódó rovatok:

- Bőrrákok és rákelőző állapotok
- Feledékenység, delírium és demencia (Alzheimer-kór)
- Szív- és érbetegségek
- Férfiak problémái<
- Májgyulladás
| gyógyszer, hepatitis C, prosztatarák, Alzheimer, melanoma
2012-01-02 23:14:02

Web Design & Development Prowebshop