Elhunyt Antonin Holy cseh kémikus, AIDS-gyógyszerek kifejlesztője

Életének 76. évében, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Antonin Holy cseh kémikus, aki jelentős szerepet játszott a HIV-fertőzések és az AIDS elleni gyógyszerek kifejlesztésében - jelentette be kedden a Cseh Tudományos Akadémia.

Antonin Holy, HIV, AIDS, gyógyszer | MTI Hírek 2012 ;9
Antonin Holy hétfőn hunyt el, azon a napon, amikor az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA jóváhagyta, hogy a cseh tudós részvételével kifejlesztett Truvada nevű AIDS-ellenes készítményt a HIV-fertőzés megelőzésre is alkalmazzák magas rizikójú csoportoknál.

A Truvada egyetlen tablettában ötvözi az Emtriva(R) (embtricitabin) és a Viread(R) (tenofor-diszoproxil-fumarad) nevű szereket. Mindkettő a HIV-vírus reverz-transzkriptáz nevű enzimjét blokkolja, ez az úgynevezett inhibitor meggátolja a vírus sejteken belüli szaporodását. A Vireadot Antonin Holy Erik De Clercq belga virológussal közösen fejlesztette ki.

A cseh tudós, akinek munkásságát több rangos kitüntetéssel ismerték el, köztük az Európai Unió Descartes-díjával 2001-ben, részt vett a Vestide nevű készítmény kifejlesztésében. A szert az AIDS-betegeknél kialakuló szemideghártya-gyulladás (retinitisz) kezelésére alkalmazzák. Ugyancsak részt vett a Hepsera nevű készítmény előállításában, amely a hepatitis B-vírus által kiváltott májgyulladás kezelésére szolgál.

Antonin Holy "a legnagyobb tudósok egyike volt, távozása óriási veszteséget jelent" - hangsúlyozta Zdenek Havlas, a Cseh Tudományos Akadémia Szerves és Biokémiai Kutatóintézetének volt igazgatója. A tudós 50 éven át dolgozott az intézetben.

A rendszerváltásig Antonin Holy nem taníthatott az egyetemen, s mindössze egyetlen asszisztens segítette a munkáját. 1989 után saját kutatócsoportot hozhatott létre, különböző cseh egyetemeken oktatott. 2008-ban a Manchesteri Egyetem tiszteletbeli professzorává választották.

A Truvadát gyártó Gilead Sciences Inc. amerikai cég több millió dollárral támogatta a Szerves és Biokémiai Kutatóintézetet és Antonin Holy kutatásait.
| Antonin Holy, HIV, AIDS, gyógyszer
2012-07-18 09:52:02

Web Design & Development Prowebshop