Luc Montagnier, az AIDS vírusának felfedezője 80 éves

Luc Montagnier francia virológus, az AIDS vírusának egyik felfedezője augusztus 18-án lesz nyolcvanéves. A rettegett kór vírusát vele egy időben az amerikai Robert Gallo is leírta, kettejük közül azonban csak a francia tudós kapta meg a Nobel-díjat, és ő is csak negyedszázaddal a felfedezés publikálása után. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

kutatás, AIDS, vírus, HIV, vírus | MTI Hírek 2012 ;9
Montagnier a Loire menti Chabris városkában született. Ötéves korában elütötte egy autó, két napig kómában feküdt, arcán sebhelyek maradtak. Középiskolás korától kísérletezett a házuk padlásán berendezett laboratóriumban, orvosi diplomáját Párizsban szerezte meg. Huszonhárom évesen adjunktus lett a Sorbonne-on, majd Londonban és Glasgowban ösztöndíjasként virológiai kutatásokat folytatott.

Ekkor kezdett a retrovírusokkal foglalkozni: ezek olyan összetett felépítésű vírusok, amelyek örökítő anyagukat nem DNS, hanem RNS formában tárolják, ezt "írják át" DNS-re, amelyet aztán a megfertőzött sejt genomjába illesztenek. Az élővilágban példátlan módon a DNS-RNS átírást visszafelé végzik, innen származik a nevük is. Azt az amerikai Gallo bizonyította be, hogy az emberi szervezetben is létezhetnek retrovírusok: sikerült életben tartania az emberi immunreakcióban részt vevő úgynevezett T-sejteket, illetve azonosítania az azokat fertőző leukémiavírust (HTLV).

1982-ben egy kollégája arra kérte a Pasteur Intézetben dolgozó Montagnier-t, hogy segítsen egy új, titokzatos, főként homoszexuális férfiak körében észlelt szindróma kórokozójának felderítésében. Az előző évben megjelent betegség, amelyet aztán szerzett immunhiányos tünetegyüttesnek (angol rövidítéssel: AIDS) neveztek el, hamarosan drogosok, heteroszexuálisok és vérátömlesztésen átesettek körében is terjedni kezdett. Montagnier és csapata az AIDS-es beteg szervezetéből elkülönített egy LAV-nak nevezett retrovírust, amely hatékonyan szaporodott az emberi immunreakcióban részt vevő T-sejtekben, és ezzel egy időben el is pusztította azokat. Bár nem voltak bizonyosak abban, hogy az AIDS kórokozóját találták meg, felfedezésüket publikálták a Science című folyóirat 1983. május 20-i számában.

A Gallo vezette amerikai kutatók egy évvel később tették közzé cikküket, amely közölte a világgal, hogy izolálták az AIDS-et okozó, általuk HTLV-IIIB névre keresztelt retrovírust.

Mint később kiderült, Montagnier és Gallo egymástól függetlenül ugyanazt a vírust fedezték fel, amely aztán 1986-ban kapta a HIV (emberi immunhiányt előidéző vírus) nevet. Olyannyira ugyanazt a vírust írták le, hogy amikor 1985-ben közzétették a rendkívül gyorsan mutálódó kórokozó genetikai mintáját, az teljesen megegyezett. A két csoport összekülönbözött az elsőség kérdésén, az olykor kicsinyességig menő vitát végül kormányszintű megállapodással kellett lezárni: ez az AIDS-tesztből származó bevételeket egyenlően osztotta meg, Montagnier-t és Gallót pedig társfelfedezőnek minősítette. Ma már bizonyos, hogy az elsőség a franciáké, és az amerikaiak tulajdonképpen egy Párizsból küldött mintát izoláltak. A szándékos lopás lehetőségét azonban a vizsgálat kizárta.

Az orvosi Nobel-díjat így 2008-ban Montagnier és egyik munkatársa, Françoise Barré-Sinoussi kapta a "humán immundeficiencia vírus felfedezésért", megosztva a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírust felfedező német Harald zu Hausennel. Gallo mellőzése a díj odaítélésében hatalmas vihart okozott, még Montagnier is "meglepetését" fejezte ki; a bizottság azonban arra hivatkozott, hogy nem tehetett másként, mivel a szabályok szerint az elsőséget kellett díjazniuk.

Montagnier legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bizonyítani tudja: az emberi örökítőanyag, a DNS az általa kibocsátott alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámok segítségével képes vizes oldatok között teleportálni, azaz fizikai kapcsolat nélkül közlekedni. A bizonyítás azóta is késik, így a bejelentést a szakma komolytalannak, a "Nobel-betegség" tünetének minősítette. (Korábban több jeles tudóssal előfordult, hogy a kitüntetés elnyerése után saját hírnevét lerombolva állt elő később hamisnak bizonyuló "felfedezésekkel".)
| HIV, AIDS, vírus, kutatás
2012-08-17 06:47:36
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop