Több mint 70 éve először bocsátanak árverésre egy Nobel-díjat

Több mint 70 éve első ízben fordul elő, hogy árverésre bocsátanak egy Nobel-díjat, ráadásul nem is akármelyiket: azt az elismerést, amelyet 1962-ben Francis Crick angol tudós vehetett át megosztva a DNS struktúrájának felfedezéséért.

A díj április 10-én kerül kalapács alá New Yorkban, a Heritage Auctions szervezésében. Francis Crick Nobel-díját a tudós családja kínálja licitre, a kikiáltási ár 250 ezer dollár.

Az érem széfben pihen, amióta Crick özvegye Kaliforniában elhunyt. Az örökösök nemcsak a díjat, hanem a mellé járó csekket is eladják, valamint a tudós személyes tárgyai közül kalapács alá kerülnek könyvek, folyóiratok.

"Idén hatvan éve, hogy felfedezték a DNS-t és már ötven éve, hogy Francis Crick Nobel-díjas lett" - mondta Kindra Crick, a tudós unokája. Az elmúlt évtizedekben a Nobel-díj és az oklevél elzárva pihent, az eladás révén azonban végre a nagyközönség elé kerülhet és gondoskodhatnak róla. Abban bizakodunk, hogy kiállítják és így tudósok új generációjának jelenthet inspirációt" - fűzte hozzá.

A család tudományos kutatásokat kíván támogatni az árverés bevételeiből, az összeg egy részét pedig a tervek szerint 2015-ben Londonban megnyíló Francis Crick Intézetnek ajánlják fel.

"A DNS felfedezése tudományos forradalmat indított el és örökre megváltoztatta az embereknek az életről alkotott fogalmát" - vélekedett Sandra Palomino, a Heritage Auctions történelmi kéziratokért felelős részlegének igazgatója. Szerinte a licitre váró Nobel-medál az ezzel az áttöréssel kivívott tisztelet és elismerés jelképe.

Francis Crick 1916-ban született. Eleinte főleg fizikával és matematikával foglalkozott, a biológiával csak később ismerkedett meg. 1949-től a Cambridge-i laboratóriumban bekapcsolódott a biológiai kutatásokba, elsősorban a génkutatásba. Mindenekelőtt a gének összetétele és másolódása érdekelte. Tudóstársával, James D. Watsonnal megfejtették a genetikai kód természetét és ennek nyomán, az örökletes információk nemzedékek közti átadását vizsgáló további kutatásaikkal újraformálták a genetikát és lényegében megalapozták a molekuláris biológiát. Munkájukért - Maurice Wilkins fizikussal együtt nyerték el az orvosi-fiziológiai Nobel-díjat.

Crick 2004-ben halt meg San Diegóban.
| Francis Crick, DNS felfedezése, Nobel-díj, árverés
2013-02-27 06:21:52

Web Design & Development Prowebshop