Meghalt Hilary Koprowski, a gyermekbénulás elleni szer kifejlesztője

Meghalt 96 éves korában Hilary Koprowski, a gyermekbénulás elleni szer kifejlesztője.

A lengyel születésű, a náci uralom elől az Egyesült Államokba menekült tudós neve nem olyan ismert, mint a betegség elleni oltást kifejlesztő Jonas Salké és a Sabin-cseppet létrehozó Albert Sabiné, de Koprowski 1950-ben végzett klinikai kísérlete volt az első, amely bizonyította, hogy van hatásos védekezés a betegség ellen, amely esetenként halállal is végződött.

A Koprowski által kifejlesztett csepp gyengített élő vírust tartalmazott és hatásosnak bizonyult. Ugyanakkor Koprowski elvesztette a versenyt Albert Sabinnal szemben a széles hatókörű, mellékhatásoktól mentes engedélyezett szerért. A Sabin-csepp néven ismertté vált védőanyag hatásosabb volt a Koprowski által kifejlesztett szernél és használatát engedélyezték is az Egyesült Államokban.

A philadelphiai otthonában elhunyt Hilary Koprowski halálhírét fia, Christopher jelentette be, aki felidézte, hogy apja annak idején néha együtt dolgozott Albert Sabinnal. Nem bánta, hogy nem volt annyira ismert, mint Sabin és Salk, tudományos munkájáért sok elismerést kapott - beszélt Christopher Koprowski apjáról.

Hilary Koprowski 1957 és 1991 között a philadelphiai Wistar Institute vezetője volt. Irányítása alatt a független kutatóintézet a rózsahimlő ellen fejlesztett ki vakcinát és a korábbinál sokkal hatékonyabb veszettség elleni oltást is létrehoztak.
| Hilary Koprowski, gyermekbénulás, gyógyszer
2013-04-15 21:58:44

Web Design & Development Prowebshop