Díszdoktorokat avattak az ELTE-n

Három külföldi professzor mellett Somogyi Péter neurobiológust avatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) díszdoktorává az egyetem szenátusának ünnepi közgyűlésén pénteken.

Az egyetem alapításának 378. évfordulója alkalmából tartott közgyűlésen Somogyi Péternek, az Oxfordi Egyetem professzorának díszdoktori címet adományoztak. Surján Péter, az egyetem természettudományi karának dékánja méltatásában kiemelte: Somogyi Péter a neurobiológia egyik fontos kutatója, felfedezései alapvetően meghatározzák e tudományág fejlődését. Kutatásainak középpontjában az agykéreg komplex vizsgálata áll. A kutató egész pályafutása alatt megőrizte kapcsolatát a magyar tudománnyal, oktatással és az ELTE-vel - fogalmazott.

Somogyi Péter az elismerés átvételekor azt mondta, olyan kiváló oktatást kapott az ELTE-n, amellyel bárhol a világon megállhatta a helyét. Az oktatásba, képzésbe fektetett tőke hosszú távon térül meg - hangoztatta. A kutató úgy látja, az egyetemnek is megérte annak idején tanulmányai idejére ösztöndíjat biztosítani neki, mert ma már az ő tanítványai vezetik a magyar neurobiológiát, amely a világ élvonalában van.

A díszdoktori címmel elismert Helmut Koziolról, a Bécsi Egyetem jogászprofesszoráról Sonnevend Pál, az ELTE állam- és jogtudományi karának dékánhelyettese elmondta: a bankjog, a polgárjog és a kártérítési jog a szakterülete. A professzor az osztrák tudományos akadémia tagja, szorosan együttműködik az ELTE-vel.

Helmut Koziol beszédében fontosnak nevezte ezt a kooperációt, és úgy fogalmazott: az együttműködés azért is lényeges, mert segíti a kölcsönös megértést a szomszédos országok között, és ezáltal hozzájárul a közös jövő építéséhez.

Ugyancsak kitüntették Ferjan Ormelinget, az Utrechti Egyetem kutatóját, a térképtudomány professzorát. Horváth Zoltán, az informatikai kar dékánja kiemelte: a holland professzor nagymértékben hozzájárult a térképtudomány oktatásához, földrajzi nevekkel kapcsolatos tananyagokat dolgozott ki. Ferjan Ormeling a magyar térképészekkel mindig is jó kapcsolatot ápolt - fűzte hozzá.

Az elismerés átvételekor a holland kutató azt mondta: hosszú hagyományokra tekint vissza a magyar térképészet, ezért büszke arra, hogy megkapta az ELTE díszdoktori címét. A magyar és a holland térképészek már évtizedek óta eredményesen dolgoznak együtt - jegyezte meg.

Az ELTE Dominique Combe-nak, a párizsi École Normale Supérieure és a Sorbonne egyetem irodalomprofesszorának munkásságát is díszdoktori címmel ismerte el. Dezső Tamás, a bölcsészettudományi kar dékánja úgy fogalmazott: Dominique Combe modern költészeti kutatásai a 19. századtól csaknem minden jelentős francia nyelvű alkotóra kiterjednek, és jelentősen hozzájárult a frankofón irodalmak vizsgálatának megújításához. Az ELTE francia tanszékével már több mint két évtizede áll szoros kapcsolatban - tette hozzá.

Az ünnepi közgyűlésen minden évben az egyetem egy kiemelkedő eredményeket elérő professzora tart előadást saját kutatási területéről. Az idén Nádasdy Ádám, a bölcsészettudományi kar angol nyelvi tanszékének egyetemi tanára beszélt a fonetika és a fonológia különbségeiről.
| oktatás, kitüntetés, ELTE, díszdoktor
2013-05-10 15:13:04
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop