A genetika és a részecskefizika uralja a kutatási toplistákat

A genetika és a részecskefizika számít a tudományos kutatások legkiugróbb terepének - állapította meg egy szerdán közzétett brit felmérés.

genetika, kutatás | MTI Hírek10
A Thomson Reuters jelentése szerint a 2012-ben legnagyobb figyelemmel kísért 21 tudós közül nyolc foglalkozott a génekkel és azok funkcióinak kutatásával, a legtöbbet idézett dolgozat pedig tavaly az "isteni részecskének" nevezett Higgs-bozon utáni hajszát írta le.

Harmadik éve, hogy a genetikai vizsgálatok vezetik a kutatási toplistát - vagyis a legtöbbet idézett tudományos írások szerzői genetikával foglalkoznak -, a genetikának ezzel kiemelt helyet biztosítva a biológiatudományban és az orvostudományban.

"A genetika évről-évre csúcstéma, ahogy egyre többet tudunk meg arról, hogy milyen szerepet játszanak a betegségek megjelenésében a DNS-szekvenciák" - fogalmazott Christopher King, a kutatási trendeket vizsgáló Thomson Reuters ScienceWatch főszerkesztője.

A felmérés szerint a világ legnagyobb figyelmet keltő tudósa, akinek 2010 és 2012 között megjelent publikációit tavaly a legtöbben idézték, Richard Wilson, a Washingtoni Egyetem genetikai intézetének vezetője volt. Wilson laboratóriumában szekventálták elsőként egy rákos beteg genomját, és a betegség kifejlődésével kapcsolatos genetikai jegyeket is felfedezték.

A toplistások közé tartozik még Eric Lander, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Harvard Egyetem tudósa, valamint Kari Stefansson, az izlandi biotechnológiai vállalat, a Decode Genetics alapítója.

A Higgs-bozonnal kapcsolatos kutatások - amelynek révén a világegyetem keletkezésében központi szerepet játszó részecske létezését tavaly csaknem teljes bizonyossággal igazolta az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN - nem köthetők egyetlen tudós nevéhez, egyes publikációk elkészítésében alkalmanként háromezernél több szerző is részt vett. A CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC) az ATLAS-kísérletben dolgozó kutatókról egy csoportként emlékeztek meg a felmérésben.

A trendlista összeállítói ugyanakkor a tudomány különböző területein előretörő kínai kutatások növekvő jelentőségét is hangsúlyozták. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a 21 legkiemelkedőbb tudós közül négy az ázsiai ország tudományos intézeteiben végzi kutatásait, köztük Csün Vang, a Pekingi Genetikai Intézet tudósa.
| genetika, kutatás
2013-06-06 08:16:05
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop