Kvantumműhold, genetikailag módosított élelmiszerek, sugárhajtómű a

Tizenkilenc területet, ezek közt hadi, energetikai és űrtechnológiai fejlesztéseket nevezett meg a következő évtized kutatási prioritásai között a Kínai Tudományos Akadémia.

Kína, kutatás, genetika, Kína | MTI Hírek10
A szervezet honlapján olvasható lista kidolgozásán az ország mintegy 200 vezető tudósa vett részt, s az - megvalósítása esetén - komoly tudományos-technológiai előrelépést jelent majd a kelet-ázsiai ország számára. A kiemeltként megnevezett területek között szerepel például egy olyan sugárhajtómű kifejlesztése, mely saját súlya tizenötszörösének megfelelő tolóerőt is képes lesz kifejteni. Ez a jelenlegi legfejlettebb hajtóművek teljesítményének kétszerese, s jelentős fejlesztés a jelenleg külföldi importra szoruló kínai repülőipar területén.

Prioritásként tüntetik fel egy, a kvantumtechnológiát használó műholdas telekommunikációs rendszer kiépítését, mely az első ilyen rendszer lenne a világon. A South China Morning Post hongkongi napilap egy korábban nyilvánosságra hozott értesülése szerint a kelet-ázsiai ország 2016-ban indítja kvantumműholdját, s már most is jelentős összegeket fektet a témával kapcsolatos kutatásba.

A további területek közt biogyógyszerek, önirányítású hardver és szoftver platformok, a megújuló forrásokból való nagy mennyiségű energia generálását lehetővé tevő, őssejtkutatást segítő technológiák fejlesztése, űrbeli és mélytengeri felfedezésekre, genetikailag módosított élelmiszerek előállítására vonatkozó tervek szerepelnek.

| Kína, kutatás, genetika
2013-06-23 01:49:18

Web Design & Development Prowebshop