Várnai Péter: alapvető sejtélettani mechanizmus részleteit tisztázták az idei orvosi-élettani Nobel-díjasok

Alapvető, szinte mindenben szerepet játszó sejtélettani mechanizmus részleteit tisztázták kutatásaikkal az idei orvosi-élettani Nobel-díjasok, az amerikai James Rothman és Randy Schekman, valamint a német Thomas Südhof - mondta Várnai Péter, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének egyetemi docense, az MTA doktora az MTI-nek.

Rothman, Schekman és Südhof professzorok a vezikuláris transzport részleteit tisztázták, vagyis, hogy a sejtekben legyártott molekulák miként kerülnek a megfelelő helyre a sejten belül, illetve azon kívül - magyarázta a szakember.

Mint hozzátette, ez egy teljesen alapvető sejtélettani mechanizmus, amelyre szinte minden sejtünk képes, illetve vannak olyanok is, amelyeknek ez a fő feladata. A szakember szerint az idegsejtek közötti kommunikációt biztosító neurotranszmittereknek a leadásához is ezt a transzport-mechanizmust használják az agysejtek.

A friss Nobel-díjasok munkásságát elemezve Várnai Péter
elmondta: Randy Schekman, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének professzora és James Rothman, a Yale kutatója azt írták le, hogy melyek azok a molekuláris komplexek, amelyek a transzport megvalósulásáért felelősek, míg Thomas Südhof, a Stanford Egyetem kutatója alapvetően a folyamat sejtek általi szabályozásának leírásával foglalkozott.

A szállítási rendszerben fellépő zavarokról szólva a szakember elmondta, ha csak az idegrendszert nézzük, akkor a neurotranszmittereknek a felszabadulása, illetve gátlása nem csupán az élettani folyamatokban, hanem a különböző betegségek patomechanizmusában is szerepet játszhat, az Alzheimer-kortól kezdve egészen a különböző idegrendszeri mérgezésekig.
| sejt szállítórendszere, Nobel-díj
2013-10-07 21:01:28
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop