Robespierre-nek ritka immunbetegsége lehetett

Ritka immunbetegsége lehetett egy új kutatás szerint Robespierre-nek, a francia forradalom rettenthetetlen közvádlójának, a jakobinus diktatúra szellemi vezérének. Gyakran vérzett az orra, himlőhelyes arcán a sárgaság nyomait is viselte: a kortársak a betegség sok klinikai tünetéről beszámoltak.

Egy új tudományos elemzés szerint Maximilien de Robespierre valószínűleg a szöveteit károsító immunbetegségben, a szarkoidózisban szenvedett, amikor 1794-ben halálra ítélték és lefejezték.

Rekonstruálták a jakobinus terror vezérének halotti maszkját, majd két igazságügyi orvosszakértő, Philippe Charlier és Philippe Froesch megvizsgálta, és ezt a ritka immunbetegséget diagnosztizálta nála. A szarkoidózis olyan kór, amelyben az immunrendszer a beteg saját szervezete ellen fordul, és testszerte megtámadja a szöveteket.

A kortársak Robespierre betegségének számos tünetéről beszámoltak - írták a kutatók a Lancet brit orvosi hetilapban.

Látászavarai voltak, vérzett az orra, a korabeli orvosi feljegyzések szerint "párnáját minden éjjel vér borította". Sárgaságban is szenvedhetett: "szeme és bőre sárgára színeződött". Folyamatosan fáradt volt, lábát kiújuló fekélyek borították.

Állandóan rángatózott a szeme és a szája is, tünetei 1790 és 1794 között romlottak - olvasható a tanulmányban. Robespierre 36 éves volt, amikor kivégezték. Halotti maszkját röviddel a lefejezés után mintázták meg, másolatát a dél-franciaországi Aix-en-Provence-i Granet Múzeumban őrzik.

A szarkoidózis a szövetek között okoz gyulladást. Úgynevezett granulómákat, vagyis sarjszöveteket, csak mikroszkóppal látható sejtcsomókat hoz létre, amelyek károsíthatják az érintett szervek működését. Leggyakrabban a tüdőt, a bőrt és a nyirokcsomókat támadja meg, egyes változatai azonban a szemet, a májat és a hasnyálmirigyet is. A beteg sokszor fáradt, és általában rossz a közérzete.

A kutatók szerint sok betegnél végül kezelés nélkül elmúlnak a tünetek, a kór okait kevéssé ismeri a tudomány.

Charlier és Froesch elmondta: noha Robespierre egyes tüneteit más betegség, a tébécé vagy a lepra is okozhatta, ezek azonban nincsenek összhangban az összes tünettel és a betegség lefolyásával sem. Így arra következtettek, hogy a szimptómák legvalószínűbb oka a Jonathan Hutchinson brit orvos által leírt szarkoidózis lehetett.

A szakértők beszámoltak róla: nem tudni, a forradalmár orvosa, Joseph Souberbielle hogyan kezelte a betegséget, de a Robespierre által elfogyasztott tetemes mennyiségű narancs arra utal, hogy a fürdők és az érvágás mellett a gyümölcsök is a kúra részét képezték.

Immunrendszer, immunbetegségek

| Robespierre, immunbetegség, orvostörténet
2013-12-21 05:02:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop