Per-Ingvar Branemark, A fogbeültetés úttörője 85 éves korában meghalt

Dr. Per-Ingvar Branemark svéd orthopéd és kutatóorvos, aki egy véletlen felfedezés révén a modern fogbeültetés atyja lett, December 20-án halt meg otthonában, a svédországi Gothenburg-ban, a halál oka szívinfarktus volt.

fogbeültetés, fogászat, Orvostörténet, osseointegráció, titán | InforMed Hírek12   InforMed
A fogbeültetés a fogorvoslásban óriási előrelépést jelent, megszabadítva idősebb emberek millióit a protézis kényelmetlenségeitől.

Dr. Branemark pályája kezdetén eredetileg azonban nem ezzel foglalkozott, hanem a vérkeringés csontgyógyulásra gyakorolt hatását tanulmányozta.

1952-ben titánba burkolt optikai eszközöket helyeztek be nyulak lábszárába, a gyógyulási folyamat ellenőrzése céljából. A kísérlet végén azonban, amikor az eszközöket el akarták távolítani, legnagyobb meglepetésükre nem sikerült, mert a titán beépült a csontba.

A folyamatot osseointegrációnak nevezte el, és kutatása új irányt vett, amikor rájött, hogy ha a szervezet elviseli a titán jelenlétét, akkor a fémet fel lehet használni műfogak lehorgonyzásához.

Ezután hosszas biztonsági teszt időszak következett. Húsz, laborjában dolgozó orvostanhallgató önkéntes felkarjába ültetett be titán eszközöket, saját bátyjába is.

Nehéz volt azonban meggyőzni az orvosi-fogorvosi közvéleményt arról, hogy a titán élő szövettel integrálódni képes. Az elfogadott vélemény az volt, hogy bármilyen idegen anyag a szervezetben elkerülhetetlenül gyulladást és kilökődést okoz. Másrészt korábbi fogbeültetési erőfeszítések rossz eredménnyel jártak, és sok betegnél nagy fájdalmat okoztak.

Évekig visszautasították Dr. Branemark ösztöndíj kérelmét a további kutatásra, míg végük az US National Institutes of Health finanszírozta a projektet és 1970-ben Svédországban engedélyezték az implantátumot.

Az első páciens a 60-s években Gosta Larson volt, akinek szájpadhasadéka, állcsont deformitása volt, és alul nem voltak fogai.

A műtét során négy titanium implantátumot kapott, mellyel használni tudta a műfogsorát 40 évvel később bekövetkezett haláláig.

A fordulópont végül 1982-ben egy torontói orvoskongresszuson jött el, amikor Dr. Branemark megvédte az osseointegráció tényét, és anyagait, módszerét széles körben elfogadták. Azóta világszerte emberek millióit kímélte meg a műfogsor viselésétől.

Az implantátum rendszert a Nobel Biocare gyártja és forgalmazza, a Branemark rendszer néven.

A titán implantátumok túlléptek a fogászaton: az oseointegrációt orvosi és állatorvosi területeken is alkalmazzák.

Pédául Dr. Branemark titán implantátumokat készített súlyos arcsérültek számára, illetve azoknak, akiknek külső hallókészülékre volt szükségük.

Egy korai betege például egy 15 éves lány volt, akinek anyja thalidomidot szedett a terhesség alatt, melynek következtében rosszul hallott és nem tudott rendesen beszélni. Dr. Branemark egy titán implantátumot ültetett be a füle mögé, melyhez hallókészüléket csatlakoztatott.

Dr. Branemark számos díjat, kitüntetést kapott. Egyik fia, Rickard, apja nyomán kar-és alsóvégtag protéziseken dolgozik, melyet a csontban horgonyoz le.

Forrás: The New York Times

| fogbeültetés, fogászat, orvostörténet, osseointegráció, titán
2014-12-28 23:10:22
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop