A szívkatéterezés felfedezése

A természettudósok, írók, s az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj, melyet minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján adnak át Stockholmban.

szívkatéter, orvosi, Nobel-díj, keringés, katéter, Nobel-díj | Gyógy-ír   Kisalföld
Orvosi-élettani Nobel-díj: 1956

1956-ban az orvosi-élettani Nobel-díjat három orvosnak megosztva ítélték „a szívkatéterezés felfedezéséért, valamint a keringés kóros elváltozásainak területén tett felismerésekért" indoklással. A három Nobel-díjas: Werner Forssmann német sebész és urológus, Andre Frederic Cournand és Dickinson Richards amerikai orvosok.

1925. november 5-én a Klinische Wochenschrift érdekes cikket közölt „A jobb szívkamra szondázása" címmel. A cikk szerzője Werner Forssmann fiatal sebész volt, a Berlin melletti Eberswalde kórházából, aki a szívkamra szondázását saját magán végezte el. Mindaddig emberen nem végeztek ilyen vizsgálatot, veszélyesnek tartották. Forssmann meg volt győződve róla, hogy az eljárás nem ártalmas. A bal könyökhajlatban lévő vénáján keresztül egyszerű hólyagkatétert(!) nyomott fel a saját szívéig.

Forssmann miután a katétert 30 cm mélyen bevezette, átment a röntgenhelyiségbe, s egy tükör segítségével a röntgenképernyőn figyelte, hogyan hatolt fel a 65 cm hólyagkatéter a jobb szívpitvarba. Erről röntgenfelvétel is készült.

Ezt a rendkívül merész és kellően dokumentált önkísérletet Forssmann főnöke a következőképpen értékelte: „A sebészet ezzel nem tud mit kezdeni Ilyen bűvészmutatványokkal be lehet vágódni egy cirkusznál, de nem egy tisztességes klinikán."

Forssmann állatkísérletekben folytatja a szívkatéterezést. 1931-ben a szívkatéter segítségével röntgenkontrasztanyagot juttatott a szívbe, s a szív üregeit így vizsgálta. „Az élő szív jobb oldali üregeinek és a tüdőérnek kontrasztanyagos vizsgálatáról" írott cikkét követően még tíz évnek kellett eltelnie, míg a technikai feltételeket annyira sikerült biztosítani, hogy az eljárást a klinikai diagnosztikai gyakorlatban is be lehetett vezetni.

Eközben Forssmann elhagyta a sebészeti klinikát és urológus lett. Berlinben, Mainzban, Drezdában dolgozott, a II. világháborúban amerikai fogságba került.

1950-től Bad Kreuznachban az urológiai osztály vezetője volt. 1956-ban váratlanul kapta meg az orvosi Nobel-díjat a szívkatéterezés terén végzett értékes vizsgálataiért, aminek emberen biztonsággal végezhető technikáját két amerikai tudós dolgozta ki.

Forssmann, akinek fiatalos merészségét és zseniális felfedezését - igaz, 27 évvel később - Nobel-díjjal ismerték el.

(Fotó: Dr.Dézsi- Amit a PACEMAKER-ről tudni kell c. könyvéből.)

Andre Frederic Cournand a párizsi Sorbonne-on végezte egyetemi tanulmányait: fizikát, kémiát, biokémiát tanult. Az első világháborúban katona volt, azután kezdett el orvostudományt tanulni. Az USA-ban telepedett le, a Columbia Egyetem orvosa, majd 1951-től egyetemi tanár volt.

1931-ben Richardsszal kezdte tanulmányozni a légzés élettanát és kórtanát, a szív és tüdő kutatásának módszereit. Jól alkalmazható szívkatéterezési módszert dolgoztak ki. Cournand foglalkozott a tüdősebészeti műtétek élettani hatásával, a levegő és a vér közötti gázcserével.

Dickinson Richards Jr. 1913-17 között angol és görög nyelvi tanulmányokat folytatott a Yale Egyetemen, majd két éven át a hadseregben szolgált. A háború végén a Columbia Egyetemen orvostudományt tanult. A diploma megszerzése után New Yorkban, majd Londonban dolgozott, de visszatér New Yorkba és elkezdi Cournand-nal együtt a légzés és keringés élettanának tanulmányozását.

1945-ben a Columbia Egyetem professzora. A szívkatéterezést találta Richards alkalmasnak a légzés vizsgálatára, hiszen ezzel a módszerrel a kisvérkör áramlási és nyomásviszonyait, a vér gáztartalmát is elemezhette. Megállapította, hogy a szívkatéterezés értékes módszer a szívbillentyűhibák és egyéb rendellenességek diagnosztizálására. A szívkatéteren át a szívbe juttatott röntgenkontrasztanyag segítségével - angiokardiográfiával - kiváló röntgenfelvételeket lehetett készíteni a szívbetegség helyének és természetének megállapítására.

| szívkatéter, orvosi, Nobel-díj, keringés, katéter
2002-07-18 14:16:57
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop