Ellenanyag-termelés hibrid sejtekkel

A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj, amit minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján adnak át Stockholmban.

Orvosi-Élettani Nobel-díj: 1984

1984-ben immunológiai felfedezésekért jutalmazta a Nobel-díj Bizottság a dán Niels Jerne immunológust "az immunrendszer specifikus szabályozó mechanizmusával és felépítésével összefüggő tanulmányaiért", valamint az argentin Cézár Milstein és német Georges Köhler immunológusokat "a monoklonális ellenanyagok termelési elvének felfedezéséért" indoklással.

Niels Jerne (1911-1994) Dániában született és nőtt fel. Hollandiában, a Leideni Orvosi Egyetemen szerzett diplomát, azután 1943-55 között a Dán Állami Oltóanyag Intézetben dolgozott. Itt kezdett el foglalkozni a szervezetben termelődő ellenanyagokkal. A Koppenhágai Egyetemen doktorált 1951-ben. 1956-ban a WHO tisztiorvosa lett 1962-ig. Azután a genfi és a pittsburghi egyetemeken tanított, majd a Frankfurti Goethe Egyetemen a kísérletes terápia professzora lett. Részt vett a bázeli Immunológiai Intézet létrehozásában, 1969-90-ig annak igazgatója volt. Itt olyan légkört teremtett, mely nemcsak kiváló kutatókat vonzott oda, hanem az immunológiai kutatásokat is fellendítette. Egy évet tanított még Párizsban a Pasteur Intézetben, majd nyugalomba vonult és a franciaországi Gardban élt haláláig.

Jerne adta meg a ma általánosan elfogadott magyarázatát annak az immunológiai mechanizmusnak, melynek során a szervezetbe bejutó idegen anyagok (antigének) semlegesítésére ellenanyagok termelődnek. Az immunrendszer fejlődéséről is átfogó elméletet dolgozott ki. 1974-ben hozta nyilvánosságra úgynevezett "hálóelméletét" - ebben részletezte azokat a bonyolult lépéseket, amelyek során az immunrendszer reagál a betegségekre, aktiválódik és leküzdi azokat, majd az aktivált állapot megszűnik, amikor már nincs rá szükség. Jerne nagyra becsült elméleti immunológus volt, immunfilozófusnak, az immunológia nagy teoretikusának tekintik. Megállapításai az immunfolyamatok szabályozásáról sok, addig vitatott kérdést magyaráztak meg.

| orvosi, Nobel-díj, immunrendszer, antigén, monoklonális, ellenanyag
2006-08-17 20:18:18

Web Design & Development Prowebshop