Laveran, aki parazitákat talált az emberi vérben

A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj. Ezt minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján osztják ki Stockholmban.

orvosi, Nobel-díj, parazita, fertőzés, malária, Nobel-díj | Gyógy-ír   Kisalföld

Charles Luis Alphonse Laveran (Párizs, 1845-1922) francia orvos, mikrobiológus 1907-ben kapott Nobel-díjat "a protozoonok mint kórokozók jelentőségével kapcsolatos munkáinak elismeréséül". (A protozoonok egysejtű élőlények - a szerk. megj.)

Laveran 1867-ben Strasbourgban szerezte meg orvosi diplomáját és 1878-83 között Algériában szolgált katonaorvosként. Az akkori gyarmati lakosság körében magas halálozással járó fertőző betegségek pusztítottak, melyek szükségessé tették a trópusi betegségek okainak, terjedésének felkutatását, hogy az ellenük való küzdelem megindulhasson.

A trópusi medicinában mérföldkövet jelentett Laveran felfedezése, aki 1880-ban egy maláriás (mocsárlázas, váltólázas) beteg vérében mikroszkopikus méretű, kerek és félhold alakú képleteket látott, melyek amőbaszerű mozgást végeztek, egyesek pedig fonalakat kibocsátva önállóan mozogtak a vérplazmában. Ezeket a mozgó képleteket - melyek a később malária plazmodiumnak elnevezett protozoon emberi kórokozói voltak - több beteg vérében is megtalálta. Megfigyeléseiről a "Tanulmány a mocsárlázról" című munkájában számolt be. Felfedezését egy ideig kétségbe vonták, hiszen az volt a feltételezés, hogy a maláriát baktérium okozza, s Laveran megfigyelései ezt a feltevést cáfolták.

Laveran teóriája bizonyítást nyert, amikor Camillo Golgi szövettanász 1886-ban speciális festési eljárásával mikroszkópban láthatóvá tette a parazita protozoon emberi vörösvértestben lejátszódó fejlődését. Golgi 1906-ban, Laveran pedig 1907-ben kapott életműve elismeréseként orvosi Nobel-díjat. Számos további kutatómunkája eredményezte azt, hogy a malária megbetegedések kórokozóját, az Anopheles szúnyogban és az ember vérében lezajló különböző fejlődési fázisait pontosan meghatározták, a különböző kórokozófajokat elkülönítették és tudatos szúnyogirtással, a mocsarak lecsapolásával a betegség terjedését lényegesen csökkenteni tudták.

malária-kórokozók
| orvosi, Nobel-díj, parazita, fertőzés, malária
2002-07-29 11:00:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop