Orvosi Nobel-díj - 1911

A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj. Ezt minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján osztják ki Stockholmban.

orvosi, Nobel-díj, szem, optikai, rendszere, asztigmatizmus, Nobel-díj | Gyógy-ír   Kisalföld

1911-ben Allvar Gullstrand svéd szemészorvos kapta az orvosi Nobel-díjat: "A szem optikai rendszerével kapcsolatos munkáiért".

A szemészet a XIX. századig a sebészet egyik ága volt, Franciaországban kezdték először önálló tudományként tanítani1762-ben, s Bécsben állítottak fel elsőként önálló szemészeti tanszéket (1772).

A modern szemészet alapjait Helmholtz (1821-94) német és Donders (1818-89) holland szemészorvosok kezdték lerakni. Helmholtz feltalálta a szemtükröt, mellyel a szem törő közegeinek állapotát, a szem fénytörését és a szemfenék képét lehetett vizsgálni.

Allvar Gullstrand (1862-1930) fő kutatási területe a geometriai, optikai élettan volt, vagyis olyan területeket kutatott a szemészetterén, melyekről még nem rendelkeztek ismeretekkel. Gullstrand Stockholmban kezdte szemorvosi tevékenységét, majd az uppsalai egyetem professzora lett, tagja volt a Svéd Tudományos Akadémiának és az akadémia Nobel-bizottságának.

Doktori disszertációját "Az asztigmatizmus elmélete" címmel írta, s a továbbiakban is ez volt főkutatási területe. Az asztigmatizmus a szem fénytörő rendszerének hibája, melynek következtében az egy pontból eredő fénysugarak a szemideghártyáján nem egyesülnek egyetlen pontban, hanem széthúzódnak, így nem keletkezik éles kép.

Gullstrand a szem mikroszkópos optikai vizsgálatára megszerkesztette a Gullstrand-féle réslámpát. A megvilágító egységből és mikroszkópból álló készülékkel vizsgálni lehet a szem különböző rétegeit és a képalkotást: a megvilágító egység résképet vetít a szemre, s a szem optikai tengelyén átfektethető, különböző síkokban mérhető törőértékeket hasonlítja össze. Ezek az értékek a szemüvegrendelésnél felhasználhatók.

Gullstrand behatóan foglalkozott még a szem alkalmazkodóképességének vizsgálatával, a színlátással és a szemmozgató izmok működésével. Távcsőszemüveget szerkesztett hályogoperáltak számára, s különböző szemtükröket készített.

Számos tudományos közleménye jelent meg, hiszen eddig még ismeretlen területeken kutatott és ért el eredményeket a gyakorlati szemészet számára. 1909-ben sajtó alá rendezte nagy elődje, H. Helmholtz Az élettani optika kézikönyve című munkájának 3. kiadását.

| orvosi, Nobel-díj, szem, optikai, rendszere, asztigmatizmus
2002-07-29 11:02:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop