A Nobel-díjas hadifogoly

A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj. Ezt minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján adják át Stockholmban.

1914-ben Bárány Róbert magyar származású osztrák orvos kapta meg az orvosi Nobel-díjat "a vestibuláris apparátus (egyensúlyszerv) élettanával és kórtanával kapcsolatos munkáiért".

Bonyolult egyensúlyszervünk a belső fülben helyezkedik el

1905-ben Bécsben, a híres Politzer Ádám magyar származású osztrák fülészprofesszor klinikáján kezdte meg szakmai munkáját, melynek során rendkívül jelentős felfedezéseket tett a belső fül területén elhelyezkedő egyensúlyszerv működésével kapcsolatban. Felismerte, hogy a belső fül vestibuláris (egyensúly) szervének zavarai bizonyos kóros körülmények között kellemetlen és veszélyes kísérő tünetekkel járnak (például szemteke rezgéssel). Számos vizsgálóeljárás fűződik a nevéhez (forgatószék, kalóriás vizsgálat, lármadob), melyek segítségével az egyensúlyszerv működése vizsgálható. Az egyensúly és a kisagy működése sok, addig ismeretlen, sokszor ellentmondó problémájára derített fényt.

1912-ben Bostonban Politzer-díjat kapott, 1914-ben pedig az elmúlt 5 év legfontosabb fülgyógyászati felfedezéseiért neki ítélték a holland Guyot-díjat.

Az első világháborúban a przemysli erődben fül-orr-gégészeti osztályt szervezett és ekkor dolgozta ki az agyvelő friss lövési sérülése sebészi ellátásának újszerű módszerét, mely a sérült szövetrészek és idegen testek eltávolítása utáni elsődleges sebellátást jelentette. Műtéti eredményei lényegesen jobbak voltak az addigi módszereknél. 1915-ben orosz hadifogságba esett. Itt értesült arról, hogy 1914-ben orvosi Nobel-díjat kapott.

A hadifogságból a svéd kormány közbenjárására szabadult 1916-ban. Tudományos és gyakorlati tevékenységét tovább folytatta az uppsalai egyetem fül-orr-gégész professzoraként.

Jelentős műtéti technikát dolgozott ki a labirintusbetegség gyógyítására. Az idült homloküreg-gyulladás műtéti eljárásának kidolgozásáért a Svéd Orvostársaság Jubileumi Érmét nyerte el. 1936-ban halt meg Uppsalában, ahol a róla elnevezett tudományos társaság arany emlékérmet alapított, melyet ötévenként a világ legjelentősebb vestibuláris kutatójának adományoznak. 1915-19 között nem adtak ki orvosi-élettani Nobel-díjat.

| orvosi, Nobel-díj, vestibularis, apparátus, egyensúlyszerv, belső, fül, labirintus-betegség
2002-07-29 11:03:07
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop