Christiaan Eijkman és Frederick Gowland Hopkins

A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj, melyet minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján adnak át Stockholmban.

orvosi, Nobel-díj, táplálkozás, vitamin, Nobel-díj | Gyógy-ír   Kisalföld
A táplálkozástudomány fejlődése: a vitaminok felfedezése

1929-ben az orvosi Nobel-díjat Christiaan Eijkman holland orvos és Frederick Gowland Hopkins angol biokémikus megosztva kapta, Eijkman "a neuritisz (ideggyulladás) elleni vitamin felfedezéséért", Hopkins pedig a "növekedést serkentő vitaminok felfedezéséért".

A XX. század első évtizedeiben Pasteur csíraelmélete egyre népszerűbbé vált, és azt hitték, hogy a betegségek létrejöttében kizárólag mikroorganizmusok vagy mérgek játszanak szerepet. Általánosan elterjedt vélemény volt az is, hogy a megfelelő fejlődéshez és az egészség fenntartásához szükséges táplálékban elegendő szénhidrátra, fehérjére, zsírra és ásványi anyagokra van szükség, egyébre nem.

C. Eijkman holland bakteriológus Kelet-Indiában egy holland kutatócsoportban a beriberi nevű betegséget, s annak kiváltó okát tanulmányozta. Ez a betegség érzéskiesést, izomerő-csökkenést, néha szívelégtelenséget okoz. Miután a "kórokozó" kutatása eredménytelen volt, a kutatók nagy része hazatért, Eijkman pedig Batáviában (ma Jakarta, Indonézia) maradt egy új bakteriológiai laboratórium igazgatójaként, s 1896-ban a véletlen folytán sikerült megoldania a beriberi rejtélyét.

A laboratóriumi vizsgálatokhoz nevelt csirkék között beriberi tüneteit mutató betegség tört ki. Eijkman megpróbálta átvinni a betegséget egészségesekre, de ez nem sikerült, viszont egyik napról a másikra megszűnt a betegség. Megfigyelte, hogy ha a csirkéket hántolt rizzsel etették, a betegség kifejlődött, de ha hántolatlan rizst kaptak, meggyógyultak. (Ezt a jelenséget ma táplálkozási hiánybetegségnek nevezzük.) Eijkman először arra gondolt, hogy a hántolatlan rizs valami méreganyagot tartalmaz, és a rizskorpa tartalmazza ennek ellenszerét. Egy évtized után született meg a pontos magyarázat, melyet F. G. Hopkins angol biokémikus fogalmazott meg, hogy valaminek a hiányáról van szó! Ezt a bizonyos anyagot Funk lengyel vegyész nevezte el vitaminnak (mivel vitális, azaz életfontosságú anyagoknak és aminoknak tartotta ezeket).

Kiderült tehát, hogy a betegségek csíraelmélete nem általánosítható, s vannak tisztán biokémiai jellegű betegségek is. A beriberi-betegség vitamingyógyszere a B1-vitamin.

F. G. Hopkins biokémikus volt Cambridge-ben. Először az élettantanára lett, majd a biokémiai tanszék vezetője, melyet komoly kutatóintézetté fejlesztett. 1906-ban a következő kísérletet végezte: fiatal patkányokat tejfehérjéből, zsírból, keményítőből, cukorból és sókból álló táplálékon tartott. Bár feltételezte, hogy az állatok mindent megkapnak, amire növekedésükhöz és egészségük fenntartására szükség van, ezért az állatok egy részének egy kis tejet is adott. Azok az állatok, melyek tejet is kaptak, jól fejlődtek, a tej nélkül tartottak növekedése viszont leállt. Hopkins arra következtetett, hogy a táplálékban lévő bizonyos anyagok "bár meghökkentően kis mennyiségben", de feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a szervezet a bevitt fehérjét és energiát növekedésre fel tudja használni. Ezeket az anyagokat "kiegészítő táplálkozási tényezőknek" nevezte el. Ezt később A-vitaminként azonosították.

Hopkins megfigyelte, hogy egyes aminosavakat nem képes a szervezet előállítani, azokat a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. Ezzel bevezette az "esszenciális aminosavak" fogalmát. Felfedezte a triptofán nevű aminosavat, valamint a glutation nevű peptidet, melynek az élő szervezetben végbemenő oxido-redukciós folyamatokban van szerepe. A vitaminok közül elsősorban az A-vitamint kutatta, de munkássága előkészítette a C- és D-vitamin felfedezését, és megalapozta a modern biokémiai kutatásokat. 1929-ben Eijkman és Hopkins munkásságát, ami a vitaminok felfedezéséhez vezetett, Nobel-díjjal ismerték el.

| orvosi, Nobel-díj, táplálkozás, vitamin
2002-07-29 11:10:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop