Daganatkutatás - onkogének

A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj, amit minden év decemberében, az alapító halálának évfordulóján adnak át Stockholmban.

nobel, daganatkutatás, rák | Gyógy-ír   Kisalföld
Orvosi-élettani Nobel-díj

1989-ben a stockholmi Nobel-bizottság John Michael Bishop és Harold E. Varmus amerikai víruskutatóknak ítélte az orvosi élettani Nobel-díjat: a teratovirális (daganatot okozó vírusok által létrehozott) onkogének sejtes eredetének felismeréséért indoklással.

Az 1980-as évek végére a biotechnológia óriási szerephez jutott az orvosbiológiai alapkutatásban. Ezt tükrözi az is, hogy a biotechnológiai szabadalmak háromnegyed része az orvostudomány területére esik (az U. S. Patent and Trademark Office adata). Ezen belül az első számú célpont a daganatkutatás lesz. Ennek egyik központi kérdése az, hogy melyek azok a változások a sejtek életében, melyek alapját képezik a szervezet irányításától egyre inkább függetlenné váló, megállíthatatlan sejtszaporodásnak.

A kromoszómák és a nukleinsavak tanulmányozása alátámasztja Boveri 1914-ben felállított hipotézisét, miszerint minden rákos folyamatot sejtszinten a genetikai anyag megváltozása okoz. Eddig két olyan géncsoportot fedeztek fel, melyek részt vesznek a sejtek daganatos átalakulásában.

Az onkogének eredetileg normális génekből keletkeznek vírusok és egyéb behatások következményeképpen. Ezután a sejtek vagy normális fehérjéket kezdenek termelni kóros mennyiségben, vagy rendellenes fehérjéket hoznak létre.

A tumorszupresszor gének az onkogének ellentétei. Normális funkciójuk a sejtátalakulás megakadályozása.

Bishop és Varmus a daganatokozó vírusok és az onkogének kapcsolatát tanulmányozták.

John Michael Bishop (1936) 1957-ben végzett a Gettysburgh College-ban (Pennsylvania) és 1962-ben a Harvard Egyetemen szerzett orvosi diplomát. Két évet töltött alorvosként a bostoni Massachusetts General Hospitalben, majd a Nemzeti Egészségügyi Intézet (Bethesda, Maryland) víruskutatója lett. 1968-ban a San Franciscó-i California Egyetem oktatója, 1972-től professzora. 1981-től az egyetemen működő George F. Hooper kutatási alapítvány igazgatója. 1970-ben találkozott H. E. Varmussal, s együtt végezték kutatásaikat.

Harold E. Varmus (1939) tanulmányait az Anherst College-ban és a Harvard Egyetemen végezte, 1962-ben szerzett orvosi diplomát, majd a New York-i Columbia Egyetemen doktorált 1966-ban. Azután a Nemzeti Egészségügyi Intézetben kutatott mint bakteriológus. 1970-ben a San Franciscó-i California Egyetemre ment dolgozni, ahol Bishoppal elkezdték kutatómunkájukat. 1982-ben az egyetem biokémia- és biofizika-professzora lett.

A daganatok előidézéséért felelős tényezők között a vírusok szerepét már régen ismerjük. Rous már a század elején bebizonyította kísérleteivel, hogy a tyúkokban kialakuló daganatok egyik típusa a tumor sejtmentes szűrletével átvihető egy egészséges állatba. A "70-es években derült fény arra, hogy a Rous-szarkóma-vírusban egy meghatározott gén (onkogén) az, amely megfelelő befogadóban képes rosszindulatú daganatot létrehozni.

Bishop, Varmus és munkatársaik 1976-ban felfedezték, hogy a virális onkogénhez hasonló génszakaszok állatokban, sőt, emberben is megtalálhatók. Kimutatták, hogy ezek a gének nemcsak jelen vannak, hanem működnek is a normál sejtekben. Kísérleteikkel bebizonyították, hogy a daganatot okozó vírusok (retrovírusok) behatolnak a befogadó szervezet szigorúan védett, normális génállományába. A vírus szabályozása alá került génszakaszt "virális onkogénnek" nevezzük. Ez a felfedezés forradalmasította az onkogénkutatást.

Sok kérdés vetődött fel: milyen változások alakítják át a normál géneket onkogénekké? Mit csinálnak ezek a potenciálisan daganatot okozó gének a normál sejtben? Mi a funkciójuk? Azt tudjuk, hogy a normál sejt génállományában lévő onkogének a sejt életének meghatározott szakaszában, vagy akár egész élete során szabályozottan működnek, így ilyenkor az onkogén elnevezés még tulajdonképpen helytelen. Azonban a daganatokban e gének működése szerkezeti vagy szabályozási zavarok következtében megváltozhat (aktiváció következik be), és ennek következményeképpen nem megfelelő időben, mennyiségben vagy megváltozott funkcióval rendelkező termékeket állítanak elő. Ez aztán oda vezethet, hogy a daganatos sejt saját maga számára képes állandóan előállítani azt a növekedési stimulust, amely normál körülmények között külső jelként érkezik a sejthez.

A daganatokat igen sokféle ok idézheti elő, de mind megegyezik abban, hogy ezek a DNS-t, a genetikai állományt károsítják. Ezért lehetnek közös célpontjai a különböző környezeti, kémiai, fizikai, vírus okozta, vagy egyéb daganatkeltő hatás számára a sejt onkogének. Az onkogén aktiválódását idézheti elő az is, amikor olyan, pl. vírus eredetű génszakasz épül be kívülről az onkogén mellé, amely a működését beindítja.

Bishop és Varmus 1989-ig több mint 40 olyan gént azonosítottak, melynek állatokban rákkeltő képessége van. Ismereteik szerint a rosszindulatú daganatok kialakulásához valószínűleg több gén (onkogének és egyéb gének) zavara szükséges. Több gén érintett abban, hogy egy sejt vagy sejtcsoport megváltozzon, korlátlanul szaporodjon, környezetében terjedjen és végül áttéteket adjon. Valószínű az is, hogy jóval nagyobb számban keletkeznek a szervezetben átalakult sejtek, vagyis daganat létrehozására képes sejtek, mint amennyi rosszindulatú daganat kialakul. Ennek oka a szervezet védekezőképessége. A védelmet az immunrendszer és a megváltozott sejteket körülvevő sejtek által termelt szaporodásgátló anyagok hatása biztosítja. Sőt, a sejten belül is működhet ilyen "szupresszor" hatás. Egy újabb behatás megszüntetheti ezt a védekezést és a féktelen szaporodás beindul.

Az onkogénekkel olyan gének tűntek fel a daganatkutatásban, melyek méltán emelték a két tudóst a Nobel-díjasok sorába. Amikor megkérdezték tőlük, hogy számítottak-e a Nobel-díjra, Varmus azt felelte: "Nem a Nobel-díjra gondolok, amikor dolgozni megyek, hanem a következő kísérletre."

| nobel, daganatkutatás, rák
2002-07-29 11:49:05
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop