Debrecenben felavatták Árvay Sándor szülészprofesszor szobrát

Árvay Sándor szülészprofesszorra, a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikája egykori igazgatójára emlékeztek pénteken, halálának 20. évfordulóján Debrecenben.

Árvay Sándor, szülészprofesszor, szobor | MTI Hírek13 | MTI
A klinikaépület előtti parkban felavatták az iskolateremtő professzor bronz mellszobrát, Ecsedi Zsolt alkotását, majd a klinikán tudományos emlékülést tartottak az 1997-ben, 94 éves korában elhunyt professzor tiszteletére.

Póka Róbert professzor, a szülészeti klinika jelenlegi igazgatója a szoboravatáskor emlékezetett arra, hogy Árvay professzor nehéz időszakban, 1951 és 1973 között állt a debreceni klinika élén.

Végakaratának megfelelően tölgyfa is őrzi emlékét: a 20 éves tölgyet ez év áprilisában, a Föld napján, a szülészeti klinika épületével szemben ültették el - jelezte az ünnepségen Póka Róbert.

A szoboravatón Csernoch László, a DE rektorhelyettese és Mátyus László, az orvoskar dékánja méltatta Árvay Sándor orvosi, egyetem- és klinikavezetői munkáját, megjegyezve: "Önmagunkat is megtiszteljük, amikor példaképet állítunk a jövő generációja elé".

Kappelmayer János professzor felidézte, hogy Árvay indította el Debrecenben az izotópdiagnosztikai vizsgálatokat, az ő kezdeményezésére kezdődtek klinikai genetikai vizsgálatok az 1960-as években, s előrelátó döntéseivel megalapozta a debreceni szülészeti és nőgyógyászati klinika hírnevét.

A szoboravatást követő emlékülésen Árvay Sándor utódai - Lampé László, Borsos Antal, Tóth Zoltán -, illetve fia, Árvay Sándor újságíró idézték meg az orvos, a tanár, a gyógyító, a mester és a kolléga, illetve a családszerető édesapa emlékét.

| Árvay Sándor, szülészprofesszor, szobor
2017-05-28 22:17:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop