Emlékezés Lipscher Mórra, az első magyarországi agydaganat eltávolítójára.

Az agyműtét mindig jelentős eseménynek számított a sebész munkásságában. Az agysebészet nemcsak tudást és kézügyességet igényel, hanem a technikai fejlődés is igen jelentős.

Orvostörténet, Lipscher Mór | Orvostörténet   InforMed | Emed, A.
A XIX. században Magyarországon senki sem hajtott végre agyműtétet. Az első agydaganat eltávolítását célzó koponyafeltárásra 1900. augusztus 1-én került sor.

A bátor sebészt Lipscher Mórnak hívták, aki zsidó család sarjaként a Trencsén megyei Csasza (ma Cadca) községben született 1870 körül. Ez a hely a cseh és lengyel határ közelében fekszik, ma már városnak számít, lakossága majdnem 100%-ban szlovák származású.

Lipscher Mór magyarul beszélt a szüleivel, de a mindennapos nyelve szlovák maradt. Gyermekkoráról és családjáról nincsenek ismereteink, neve nem szerepel a Magyar Életrajzi Lexikonban sem.

Orvosi tanulmányait a pesti egyetemen végezte, 1895-ben avatták orvossá. Sebésznek készült, első munkahelye a II. sz. Sebészeti Klinika volt, majd 1898 és 1902 között a századforduló híres sebészének Herczel Manónak a sebészeti osztályára került, a Szent István kórházban.

A szegedi születésű Herczel Manó Németországban nyerte el orvosi kiképzését, és a világhírű Czerny sebészeti klinikán négy évig dolgozott. 1891-ben tért vissza Pestre, és magánkórházat alapított, valamint a Szent István kórház rendelő-, majd osztályvezető főorvosa lett.

Rendkívüli szakmai tudásán kívül kiváló oktató volt, valamint Lipscher Mór tanítványai közé tartozott. Valószínűleg az ő bátorításának köszönhető, hogy Lipscher Mór 1898 és 1902 között két agydaganatot távolított el, az egyéb mindennapos sebészeti operációk mellett.

Kloroform narkózisban operált, és a feltételezett agydaganat lokalizációját a klinikai kép alapján a Kocher készülék segítségével kereste meg. Mindkét műtét sikeres kimenetelű volt: a szövettani vizsgálat az első esetben lymphendotheliomát, a másikban sarcomát mutatott ki. Műtéteiről a Budapesti Királyi Orvosegyesület Sebészeti Osztályainak ülésein számolt be.

Pólya Jenő orvostanár 1941-ben kiadott „Az orvostudomány regénye” című munkája szerint, Lipscher úttörő munkát végzett a magyar agysebészet történetében.

Lipscher doktor 1902 végén a komáromi városi kórház sebészeti osztályának élére került és a kórház igazgatójává nevezték ki. A fiatal, mindössze 32 éves sebész igen szeretetreméltó, szolgálatra kész embernek mutatkozott Komáromban, és rendkívül sikeres sebész hírében állt.

A magyar és a szlovák lakosság egyaránt szeretettel és tisztelettel vette körül, és 1927-ben szolgálatának 25. évfordulója alkalmával, a város hálás lakói mellszobrot állítottak fel a kórház előcsarnokában - Berecz Gyula, a Jókai szobor alkotója készítette el Lipscher mellszobrát.

1938-ban Komárom szlovák fele is visszatért Magyarországhoz, és magyar antiszemiták porrá zúzták a mellszobrot. A nyugdíjas sebész szomorúan nézhette ezt az eseményt.

1944-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták, közülük senki sem tért vissza Komáromba.

Ezt a megemlékezést a külföldön élő magyar származású orvosok nevében írtam.

Dr. Emed Alexander
Haifa, Israel
| orvostörténet, Lipscher Mór
2008-03-09 10:39:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop