Meghalt a német orvos-apáca, aki segített felszámolni a leprát Pakisztánban

Meghalt Ruth Pfau német származású lepraorvos és szerzetesnő, akinek köszönhetően sikerült felszámolni a leprát Pakisztánban.

Ruth Pfau, lepraorvos, szerzetes | MTI Hírek13 | MTI
Az apáca, aki fő támogatója, a Német Lepra és Tuberkulózis Segély honlapja szerint 50 ezer embert gyógyított ki a betegségből, csütörtökre virradóra hunyt el 87 évesen egy karacsi kórházban.

Mamnún Huszain pakisztáni elnök nagy veszteségnek nevezte hazája számára, hogy meghalt a német apáca, aki egész életét a leprások gyógyításának, a betegség felszámolásának szentelt.

Sahid Hakan Abbaszi miniszterelnök hivatala bejelentette, hogy Ruth Pfaut állami tiszteletadással búcsúztatják augusztus 19-én Karacsiban. Állami temetésben csak háborúban elesett katonák, állam- és kormányfők részesülnek Pakisztánban.

Ruth Pfau 1929-ben született Lipcsében, egyebek közt Kölnben és Bonnban tanult, és 1960-ban került Pakisztánba. Valójában Indiába készült, hogy ott nőgyógyászként dolgozzon rendje, a Mária Szíve Lányainak Társasága számára, vízumproblémák miatt azonban a pakisztáni Karacsiban rekedt, amelynek egyik szegénynegyedében először látott leprásokat. Az országban maradt, ahol 157 központot létesített a leprások, később tébécések kezelésére. 1975 és 1980 között az iszlámábádi kormány tanácsadójaként dolgozott a lepra kiirtásán.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint az orvosnő-apáca erőfeszítéseinek köszönhető, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egyik első ázsiai országként lepramentesnek nyilvánította Pakisztánt.

Az általa alapított karitatív szervezet, a Marie Adelaide Központ jelenleg Afganisztánban tart fenn egészségügyi dolgozókat képző intézeteket.

A betegekért és a kitaszítottakért végzett munkájáért Ruth Pfau megkapta az összes, civileknek adható legmagasabb pakisztáni kitüntetést, és számos díjjal ismerték el munkásságát Németországban is, így Albert Schweitzer-díjjal vagy például a "csendes hősök" kategóriában Bambi-médiadíjjal.

| Ruth Pfau, lepraorvos, szerzetes
2017-08-13 00:25:34

Web Design & Development Prowebshop