Miért nem fejezte be a Mona Lisát Leonardo?

Egy elesés következtében a singcsonti ideg sérülése miatt bénult meg Leonardo da Vinci (1452-1519) jobb keze - vélik olasz orvosok, akik elméletüket a Journal of the Royal Society of Medicine című folyóiratban tették közzé.

Leonardo da Vinci, ulnaris bénulás, idegbénulás | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

Leonardóról köztudott, hogy élete utolsó éveiben bal kézzel dolgozott, mert jobb keze megbénult, eddig azt feltételezték a szakemberek, hogy kezének megbénulása stroke következménye volt.

David Lazzeri sebész és Carlo Rossi neurológus Leonardóról készült két műalkotást elemzett. Az egyik egy portré az idős művészről, egy krétarajz, amelyet Giovanni Ambrogio Figino lombardiai művész készített. Ezen jól látható Leonardo ruhaujjával takart jobb keze és keze merev ujjakkal.

Ha stroke-ja lett volna, ökölbe lenne szorítva a keze - írta Lazzeri a tanulmányban, aki szerint a rajzon látható kéztartás ulnaris ideg bénulás következménye.

A singcsonti ideg (nervus ulnaris) a válltól az ujjak végéig fut és csaknem az összes kézizmot beidegzi, lehetővé téve a finom mozgásait.

Az idegbénulás magyarázhatja azt, hogy miért maradt befejezetlenűll élete utolsó öt évének számos festménye, köztük a Mona Lisa, miközben a festőművész rendszeresen rajzolt és tanított - írták az orvosok. Da Vinci a bal kezével képes volt rajzolni, de nem tudta tartani a palettát a jobb kezében.

Firenzei kutatók egy korábbi tanulmányban azt írták, hogy Leonardo kétkezes volt, képes volt mindkét kezével írni, festeni és rajzolni.

| Leonardo da Vinci, ulnaris bénulás, idegbénulás
2019-05-07 11:35:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop