Nemzeti rákellenes nap

A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére minden évben április 10-én, az országos rákregisztert 1902-ben létrehozó Dollinger Gyula orvos születésnapján tartják a nemzeti rákellenes napot. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása:

Magyar Rákellenes Liga, rákellenes nap, Dollinger Gyula | InforMed Hírek13   InforMed | MTI
Dollinger Gyula (1849-1937) a hazai ortopédia megalapozója volt, e tudományág nemzetközileg elismert szaktekintélye. Ortopédiai magángyógyintézetet létesített, 1898 és 1919 között tanszékvezető tanár volt a budapesti egyetem I. sz. sebészeti klinikáján. Sokoldalú munkásságot fejtett ki, új elvekre helyezte a művégtagszerkesztést, s elsőként ő végzett epekőműtétet Magyarországon. A rákbetegségek rádiumos kezelése mellett hangsúlyozta a korai műtéti beavatkozás jelentőségét, a műtéti technikákat maga is fejlesztette, majd tanította utódainak.

Kezdeményezésére jött létre 1902-ben az Országos Rákbizottság, amely - miután az országgyűlés elrendelte a kötelező rákbejelentést - a statisztikai hivatallal együttműködve elkészítette az első rákstatisztikát. (A beérkezett számlálólapok szerint 1904-ben 3750 rákbeteg volt Magyarországon, azaz a 15 éven felüli lakosság körében egymillió emberre 288 rákbeteg esett, de a bizottság gyanúja szerint a tényleges szám ennél jóval magasabb lehetett.)

A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed. Ennek megfelelően a kezelése, a gyógyítása is sokféle lehet - nincs ellene univerzális gyógyszer. Fél évszázada a rosszindulatú daganatokkal diagnosztizált betegeknek csak ötöde volt megmenthető, ma körülbelül felük, és a bővülő terápiás lehetőségeknek, az intenzív kutatásoknak köszönhetően az arány tovább javul.

Szervezetünkben nap mint nap keletkeznek rendellenes sejtek, de mivel az immunrendszer sejtjei ezeket képesek felismerni és elpusztítani, ritkán fejlődik betegség belőlük. Néha azonban sikerül kibújniuk a szervezet ellenőrzőrendszerének felügyelete alól: féktelen szaporodásuk és áttétképződésük vezet az összefoglaló néven ráknak (karcinóma, szarkóma) nevezett betegséghez. Az alattomos kór igen lassan, több év alatt alakul ki, megfelelő diagnosztikával azonban már korai szakaszban ki lehet mutatni az elváltozást.

A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot (ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót is), s több mint 8 millióan halnak meg rákbetegségben. A fejlett országokban a rákos betegek túlélési esélye az elmúlt húsz évben sokat javult. A megbetegedések legfőbb oka a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a tartósított élelmiszerek fogyasztása és a testmozgás hiánya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangsúlyozza, hogy a rákos esetek mintegy fele megelőzhető volna az életmód megváltoztatásával: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, szűrővizsgálatokkal és a vírus okozta daganatos betegségek elleni oltások beadatásával.

Magyarországon is van mit tenni a betegség elleni küzdelemben. Hazánkban még a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak (a halálesetek csaknem 50 százalékával), a daganatos betegségek a halálozások 35 százalékát teszik ki. A vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák, a gyomor-, a prosztata- és a szájüregi rák által okozott halálozás. Évente mintegy 80 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 32 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében, vagyis egy Gödöllő vagy Szekszárd nagyságú város lakosságát veszítjük el minden évben. Több rákbetegségben az egész világot tekintve "dobogós" helyen állunk, Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban. A rosszindulatú tüdődaganat elsődleges okozója a dohányzás.

A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát lehetne megelőzni, másik harmadát gyógyítani, ennek érdekében hirdették meg 2006-ban a Nemzeti Rákellenes Programot, amelynek végső célja, hogy tíz év alatt tíz százalékkal csökkenjen a daganatos betegségekből eredő halálozások száma. A program legfontosabb üzenete, hogy a rákbetegséget meg lehet előzni, és e betegségből meg lehet gyógyulni.

Magyarországon elméletileg minden beteg hozzájuthat a legkorszerűbb terápiákhoz. Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el.

| Magyar Rákellenes Liga, rákellenes nap, Dollinger Gyula
2015-04-08 21:14:50

Web Design & Development Prowebshop