Hirdetés

Orvosi - élettani Nobel díj 2021

David Julius fiziológus, PhD, (Kaliforniai Egyetem, San Francisco, USA) és az idegkutató, Ardem Patapoutian, PhD, (Scripps Research, La Jolla, Kalifornia, USA) közösen elnyerték a 2021-es orvosi Nobel-díjat a hőmérséklet- és tapintási receptorok működésének felfedezéséért.

Nobel díj 2021, orvostudomány, élettan, fájdalom- és hőérzet, ioncsatorna |

InforMed Hírek19   InforMed | Sarkady, L.

Felfedezéseik megnyitották az utat a különféle betegségek, köztük a krónikus fájdalom széles körének új kezelési módjai előtt.

"Az a képességünk, hogy érzékelni vagyunk képesek a meleget, hideget és tapintást elengedhetetlen a túléléshez, és alátámasztja a minket körülvevő világgal való alkalmazkodást" - mondta a svéd stockholmi Nobel -bizottság sajtóközleményében.

"Mindennapi életünkben természetesnek vesszük ezeket az érzékeléseket, de hogyan indulnak be az idegimpulzusok a hőmérséklet és a nyomás érzékelésére? Ezt a kérdést az idei Nobel-díjasok megoldották."

Julius és munkatársai kapszaicint használtak, ez az a csípős vegyület, amely a chili paprikában található, és égő érzést kelt, a TRPV1 (Transient Receptor Potential cation channel, subfamily V, member 1) azonosítására, amely egy ioncsatorna és hő hatására aktiválódik.

"A TRPV1 felfedezése jelentős áttörés volt, amely további hőmérséklet-érzékelő receptorok azonosításához vezetett” közölte a bizottság.

Julius és Patapoutian mentolt használt egy másik, TRPM8 nevű (Transient Receptor Potential cation channel, subfamily M, member 8) receptor azonosítására, amelyet a hideg aktivál. A TRPV1-hez és a TRPM8-hoz kapcsolódó további ioncsatornákat azonosítottak, és úgy találták, hogy különböző hőmérsékletek aktiválják azokat.

A felfedezések arra ösztönöztek más tudósokat is, hogy megvizsgálják ezeknek a csatornáknak a hőérzetben betöltött szerepét.

"Julius TRPV1 felfedezése volt az áttörés, amely lehetővé tette számunkra, hogy megértsük, hogyan válthatnak ki a hőmérséklet különbségek elektromos jeleket az idegrendszerben" - jegyezte meg a bizottság.

Amint a hőmérséklet érzékelési mechanizmusok kibontakozni kezdtek, Patapoutian és munkatársai tenyésztett nyomásérzékeny sejtek segítségével azonosították a bőr és a belső szervek mechanikai ingerei által aktivált ioncsatornát. Ez a Piezo1 nevet kapta, mely a görög „nyomás” szót jelenti.

A Piezo1-hez való hasonlósága révén egy másik gént fedeztek fel, és az a Piezo2 nevet kapta. Úgy találták, hogy az érző idegsejtek magas Piezo2 szintet expresszálnak, és további vizsgálatok határozottan megállapították, hogy a Piezo1 és a Piezo2 olyan ioncsatornák, amelyek közvetlenül aktiválódnak a sejtmembránokra gyakorolt ​​nyomás hatására.

"A TRPV1, TRPM8 és Piezo csatornák úttörő felfedezései az idei Nobel-díjasok által lehetővé tették számunkra, hogy megértsük, hogy a hő, a hideg és a mechanikai erőbehatás hogyan indíthatja el az idegimpulzusokat, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy érzékeljük és alkalmazkodjunk a körülöttünk lévő világhoz,” - közölte a Nobel -bizottság.

Julius és Patapoutian aranyérmet kapnak, és megosztják az 1,14 millió dolláros díjat.

Sarkady László dr. 

Medscape October 04, 2021

Nobel díj 2021, orvostudomány, élettan, fájdalom- és hőérzet, ioncsatorna

2021-10-07 11:54:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop