ÚJ

Orvosi Nobel díj 2019

Két amerikai és egy brit tudós, William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat annak felfedezéséért, hogy a sejtek hogan érzékelik az oxigénszint változását és hogyan alkalmazkodnak hozzá.


Meghalt Henry Lynch, a rák genetika atyja

Meghalt Henry Lynch amerikai orvos, aki az 1960-as években először állt elő azzal az akkor még ellentmondásos feltevéssel, hogy a daganatos betegségek egy része genetikai eredetű.


Miért nem fejezte be a Mona Lisát Leonardo?

Egy elesés következtében a singcsonti ideg sérülése miatt bénult meg Leonardo da Vinci (1452-1519) jobb keze - vélik olasz orvosok, akik elméletüket a Journal of the Royal Society of Medicine című folyóiratban tették közzé.


Hogyan halt meg Nagy Sándor?

Egy új-zélandi tudós úgy véli, megfejtette Nagy Sándor halálának több mint 2300 éves rejtélyét. Katherine Hall, a Dunedini Orvostudományi egyetem oktatója, gyakorló orvos úgy véli, az ókori uralkodó nem malária, alkoholizmus vagy gyilkosság áldozata lett, ahogy más elméletek állítják.


150 éves a Lipót

A budai Lipótmezőn százötven éve, 1868. december 6-án adták át az Országos Tébolydát, amely különböző elnevezésekkel 139 évig működött ott, ezért vált a Lipótmező szó nemzedékek számára az "őrültek háza" megfelelőjévé. Az MTVA Sajtóadatbankjának háttéranyaga:


Kaáli professzor aranydiplomás

Ünnepélyes keretek között pénteken a Szegedi Tudományegyetemen aranyoklevelet kapott Dr. Kaáli Nagy Géza, "50 éven át kifejtett értékes szakmai tevékenységének elismeréseként.


Kémiai Nobel-díj – irányított evolúció

Az evolúciós folyamat nemcsak élőlényekben mehet végbe, hanem akár kutatók által irányított módon úgy is, hogy kiragadják egy élőlény génjét és azt irányított evolúciónak vetik alá.


Orvosi Nobel-díj 2018

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, James P. Allison és Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.


Huszonöt éves a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancia idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját.


Semmelweis-szobrot avattak Prágában

Szobrot kapott Prágában Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz felismerője, az anyák megmentője.


| 46 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop