Bélszűkület (?)

Kérdés:  23 éves lány vagyok. 3 hónapja megy a hasam, naponta többször is, leginkább étkezések után. Ezen kívül sem lázam, sem hasi fájdalmam, sem egyéb más tünetem nem volt. Elmentem a háziorvosomhoz, aki vérvételre küldött és székletmintát is küldtünk labor vizsgálatra. Mindkét esetben negatív lett az eredmény.
Így ezután beutalt béltükrözésre. A tükrözés során elakadtak a műszerrel, s csak mintegy 20-25 cm-t sikerült felvezetni az endoszkópot. Ezt követően bélröntgent rendelt el az orvos, melynek során a kontraszt anyag nem jutott át azon a ponton, ahol a tükrözés alkalmával elakadtak. Az orvos ezek alapján úgy ítélte meg, hogy vastagbél szűkületem van. CT és ultrahang vizsgálatot kért. Úgy ítélte meg, hogy a műtét nem elkerülhető és fennáll a bélelzáródás veszélye. A CT vizsgálat fogja meghatározni a jelenség okozóját, mely az orvos szerint lehet gyulladás vagy daganat.
A kérdésem az lenne, hogy van-e esély a műtéti beavatkozás elkerülésére egy esetleges gyógyszeres kezeléssel vagy egyéb más megoldással? Amennyiben szükséges, a végbéltükrözés lelete rendelkezésemre áll, és el tudom küldeni Önnek, viszont a CT vizsgálatra csak 2005.10.06-án kerül majd sor. A bélröntgen leletét nem kaptam meg.
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel.

|
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed

Ha valóban, kimutatható szűkülete van a bélen, azt műtétileg meg kell oldani. Azonban egy 23 éves leánynál, ha panaszai csak 3 hónapja vannak, veleszületett rendellenesség nem valószínű (az már előbb okozott volna panaszokat), és a daganatos eredetű szűkület pedig, ebben a korban nem valószínű, gyulladás pedig, ilyen hamar talán nem okoz ilyen nagyfokú szűkületet. Természetesen, ha a sebész heveny bélelzáródás lehetőségét veti fel, akkor a műtét elkerülhetetlen, mert életveszély áll fenn. Mindezek után csak akkor szabad késhez nyúlni, ha egyértelmű a diagnózis. Ha elküldi, szívesen elolvasom a régi és a közben elkészült leleteit is.

2005-10-21 13:25:24
|
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop