Staphylococcus aureus fertőzés

Kérdés:  Laboratóriumi vizsgálat alkalmával Staphylococcus aureus-t állapítottak meg nálam a garatváladékból. Már évek óta bőrkiütésekkel küszködöm, és eddig még senkinek nem jutott eszébe, hogy ez a baktérium okozhatja a panaszaimat. Gyengének érzem magam, nincs étvágyam, gyakran úgy érzem, hogy fáj a szívem körül, rossz az emésztésem, és fájnak az ízületeim. Elvégeztettek egy Helyobacter pylori tesztet is, mivel állítólag ennek a baktériumfertőzésnek is egyik tünete a rozacea. Ennek a tesztnek az eredménye az egyik laborban pozitív lett, a másikban pedig negatív.
Az egyik kérdésem az lenne, hogyha a garatból mutatták ki a Staphylococcust az bekerülhetett-e a véráramba, és a toxinok-tól lehetnek ezek a tünetek, vagy mégis fennállhat a Helicobacter fertőzés is.
A másik kérdésem az, hogy ha a Staphylococcusnak ez lehet tünete, milyen gyógyszeres kezelést tetszik ajánlani. Az antibiogram szerint ez a baktérium a sulphamethoxazol-ra reagált a leginkább. Elég-e csak ezzel a gyógyszerel kezelni ezt a fertőzést? Azért kételkedem ennek a hatásosságában, mert az Interneten elég riasztó dolgokat olvasok erről a baktériumról. Átterjedhet-e gyerekre a fertőzés?

|
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed

Az ember a környezetével együtt él. Ebbe beletartoznak a gennykeltő baktériumok, mint a St. aureus, vagy a H. pylori is. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy például jelen is van a szervezetünkben, de az egyensúly nem borult fel egyik fél javára se, ha a szervezet védekezése, immunrendszere kielégítő. Éppen a velünk együtt élő baktériumok egyensúlyát bonthatjuk meg, és az egyik "túlszaporodását" eredményezheti, ha valamelyiket antibiotikummal kiirtjuk. És akkor már a "túlnövő" baktérium kórokozóvá válik. Egyesek helyi gennyedést okozhatnak (pl. tüszős mandulagyulladás), mások méregtermelésük révén például kiütések okozói lehetnek, mások veszélyessége pedig, a kóros immunfolyamatok beindításában rejlik, megint mások, mint a H. pylori pedig a gyomornyálkahártya gyulladását, esetleg fekély kialakulását idézhetik elő. Gondolom, a leírtak alapján egyértelmű, hogy bármiféle kezelést csak egyértelmű diagnózis esetében szabad elkezdeni. A döntés a beteget és betegségeit pontosan ismerő orvos kezében van.

2005-12-30 13:13:23
|