Hirdetés
Hirdetés

Csak egy SZÚNYOGcsípés...

Gyötrőszúnyog, háziszúnyog, törpeszúnyog... Néhány a hazánkban élő, mintegy ötven szúnyogfajból. Sajnos mindannyian testközelből ismerjük őket ­ nagy különbség nincs is a különböző fajok egyedei között. Karcsú test, hosszúkás szárny, vékony láb... és egy trombita alakú, táplálkozásra használt szájszerv. A kíméletesebb hím szúnyogok beérik növényi nedvekkel, a vérszívó nőstény szúnyogok azonban sajnos a bőrünket "díszítik" viszkető, piros pöttyökkel. A nyáron oly sokak által látogatott vízpartokon pedig különösen sok van e kellemetlen rovarokból. A nőstény szúnyogok ugyanis a vízfelszínre vagy az árterekre rakják petéiket ­ melyek kikelve tovább növelhetik a bőrünkön lévő, viszkető csípések számát...

| Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Békési, B.
Nyaranta gyakran kell hadakoznunk a szúnyogokkal. Bár a csapkodás és a hessegetés olykor kellő eredményt hoz, mégis ajánlatosabb szúnyogriasztó szerekkel védekeznünk ellenük. Ha ugyanis nincs megfelelő "fegyverünk", apró, piros, viszkető csípésekkel, olykor pedig duzzadt, gyulladt, váladékozó sebekkel kerülünk ki a harcból.

Dr. Timmer Margit, a Szent Rókus Kórház bőrgyógyász-kozmetológus főorvosa szerint a viszketést a csípés következtében fellépő bőrirritáció és a szervezetünkben lévő szöveti hormon, a hisztamin felszabadulása okozza. Akinek a szervezetében a csípéskor több hisztamin szabadul fel, annak bőre érzékenyebben reagálhat akár egy egyszerű szúnyogcsípésre is. Kevesen tudják, hogy a kórokozóval fertőzött szúnyog csípése nagyobb kiterjedésű, gyulladásos, duzzadt foltokat, sőt, akár hőemelkedést is okozhat! Dr. Timmer Margit szerint e tünetek jelentkezésekor ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni ­ antibiotikumos kezeléssel ugyanis rövid időn belül orvosolhatók a panaszok. Megijedni nem kell, mert a betegek jelentős része esetében nincs szükség gyógyszerre: akár krémekkel, rázókeverékekkel is megszüntethető a bőrirritáció.

A "szerencsésebbeknek" azonban orvoshoz sem kell fordulniuk, "csupán" az önuralmukat próbára tenniük. A szúnyogcsípéseket vakargatni ugyanis ­ bármennyire viszketnek is ­ szigorúan tilos! A vakargatással baktériumokat juttathatunk a bőrünk alá, amely így elfertőződhet, és hegesedéssel gyógyulhat. Egy ártalmatlan szúnyogcsípés ­ ha később halványul is valamelyest ­ így akár egész életre szóló nyomot hagyhat a bőrön! Dr. Timmer Margit szerint ezért vakargatás helyett ajánlatosabb hűsítő hatású rázókeverékekkel csillapítani a csípés okozta kellemetlen viszketést. Kisgyermekek esetében használatuk ­ tekintettel érzékenyebb bőrükre ­ különösen indokolt!

A legjobb persze elkerülni, hogy a szúnyogok áldozatául essünk. Ma már szerencsére számos módszerét ismerjük az ellenük való védekezésnek. A régi, jól bevált szúnyogháló mellett hatékony szúnyogriasztó szerek széles választéka áll rendelkezésünkre, melyek elriasztják e kellemetlenkedő rovarokat. Ne feledkezzünk meg használatukról!

| szúnyogcsípés
2002-08-02 16:06:09
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop