A vérsüllyedésről

A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat. A betegek kézbe kapva az eredményeiket, elsőként szinte ennek normál vagy kóros voltáról tájékozódnak, hiszen a köztudatban az terjedt el, hogy igen jó betegségmutató paraméter. Ez nagyjából állja is a helyét, de nem árt az esetleges félreértéseket tisztázni.

Mi történik a vizsgálat végzésekor?

| Gyógy-ír   Kisalföld | Hetyési, K.
A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat. A betegek kézbe kapva az eredményeiket, elsőként szinte ennek normál vagy kóros voltáról tájékozódnak, hiszen a köztudatban az terjedt el, hogy igen jó betegségmutató paraméter. Ez nagyjából állja is a helyét, de nem árt az esetleges félreértéseket tisztázni. Mi történik a vizsgálat végzésekor?

A megfelelően előkezelt (alvadásgátolt) vért speciális állványba állítjuk, és egy óra elteltével milliméterben olvassuk le a vörösvértestek süllyedését. Normálisan ez az érték 50 év alatti nőknél < 20 mm/h, férfiaknál < 15 mm/h. A referens tartomány, akárcsak számos egyéb vizsgálat esetében, itt is életkorfüggő. Ötven év feletti nőknél 30, férfiaknál 20 mm/h a felső határ. A leggyakrabban a gyulladásos reakciók diagnózisában, illetve a betegség lefolyásának megítélésében használatos. Mint már említettük, általánosságban, mint betegségjelző szerepel a köztudatban. Ez azonban nem tökéletesen állja meg a helyét.

Normális süllyedés nem zárja ki a nem gyulladásos szervi betegség működési zavar meglétét. Ugyanakkor magas süllyedés csak a klinikai, kórelőzményi adatokkal támogatva, és az egyéb vizsgálati - többek között laboratóriumi eredményekkel összevetve - segít a helyes diagnózis felállításában. Önmagában kevés esetben az egyedüli megoldás. A masszívan magas süllyedés okát azonban ki kell vizsgálni, annak ellenére, hogy az esetek 5 százalékában az érték emelkedésének oka nem tisztázható. Németországban végeztek egy széleskörű tanulmányt, 9 ezer személyt vizsgálva az esetek 8 százalékában találtak gyorsult süllyedést (720 eset). Ezek közül 43-nál nem sikerült tisztázni az emelkedés okát, és a tíz év múlva történt utánvizsgálatnál a személyek 74 százalékánál spontán normalizálódott az érték.

Általánosságban azonban mégis elmondható, hogy a gyulladások és a rosszindulatú daganatok esetében magasabb értéket találtunk, viszont a folyamat súlyossága és az emelkedés mértéke között nincs összefüggés. Az ok tisztázásában egyéb akut fázis fehérje-meghatározás (CRP) segíthet gyulladás esetében, valamint széleskörű egyéb vizsgálatok elvégzése a daganat gyanú előfordulásakor.

Említsünk meg azonban néhány egyéb élettani tényezőt is, amely a süllyedési eredmények megváltozását idézheti elő. Emelkedik a süllyedés sebessége menstruáció, terhesség, étkezés után, vérzsírszint-felszaporodás esetén. Súlyos vérszegénységben óvatosan értékelendő a magas érték. Csökken a süllyedés újszülött korban, bizonyos gyógyszerek szedésekor.

Élettanilag a vér fehérje-összetevőinek megváltozott aránya okozza a süllyedési sebesség megváltozását, amelynek számos oka lehet. Kóros eredmény tehát első megközelítésben nem kell, hogy pánikot okozzon, az eredményt kézbe kapó betegnél, a vizsgálatot elrendelő orvos ezt megfelelően tudja értékelni, illetve szükség esetén tisztázni a kiváltó okokat.

| vérsüllyedés, süllyedési, sebesség, vérsejt
2002-07-18 13:04:41


Az Ausztrália Északi területén élő gyerekek vérében van a legtöbb ólom a fejlett világban

Az ausztrál Északi területen élő gyerekek vérének ólomszintje a legmagasabb a fejlett világ fiataljainak körében - tette közzé a régióra vonatkozó friss adatokat Au...


Idén először mutatkozik be az Országos Vérellátó Szolgálat a Kutatók éjszakáján

Idén először mutatkozik be az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a Kutatók éjszakáján; számos színes program várja a budapesti Karolina úti központba látogatóka...


Laboratóriumi vérvizsgálatok

A betegségek diagnosztizálásában és a kóros folyamatok követésében számos laboratóriumi vérvizsgálati teszt áll az orvosok rendelkezésére. Néhány teszt ma...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^