Sarokfájás sarkantyú miatt

Kedves Doktornő!
Jó néhány éve küszködöm sarokfájással, amiről 2000-ben egy sportkórházi fogyókúrás program keretén belül készített rtg. felvétel kimutatta, hogy mindkét sarkamon hátrafelé növő calcaneus sarkantyú van. Akkor mélyröntgenterápiát kaptam rá, mely után a fájdalom csökkent. Úgy hallottam, hogy műtéti úton is kezelhető a probléma, de a sarkantyú állítólag vissza is nőhet. Mivel már néha terhelés nélkül (éjszaka) is érzem a fájdalmat, edzés után (step-aerobik és power walking; testsúlyom sajnos 93 kg, ezért úgy gondolom, hogy feltétlenül szükségem van mozgásra.) Pihenést követően pedig alig tudok lábra állni, úgy érzem feltétlenül tennem kell valamit. Ön melyik lehetőséget (tovább rtg. terápia, műtét, vagy más) látná a legcélravezetőbbnek?
Szeretnék egy kicsit elmélyedni a témában, mielőtt döntenék, milyen szakirodalmat tudna javasolni, mellyel laikusként megbirkóznék?
Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel

| Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos   InforMed | Glanz, J.
A sarokfájás oka a talpi rostos bőnye feszülése a sarkantyún. Konzervatívan általában nem sikeres a kezelés, a műtét eredménye viszont biztos: a bőnye leválasztásával sarkon lévő tapadásáról a panaszok megszűnnek. Tehát nem a sarkantyút kell levésni. Csak azzal végeztesse el a műtétet, aki a csonthoz nem nyúl, magyaráztassa el magának, mi fog történni a műtétnél. Nem nagy beavatkozás. A rovatban, ahová a válasz viszi, talál megfelelő cikket a témáról.
| sarkantyú
2004-07-24 19:26:39


hirdetés