A fogágybetegség klinikai képe, lefolyása és kezelése

A fogágybetegség számos olyan, a fogágyra lokalizálódó betegséget, tünetet foglal magában, melynek hátterében egyéb - szisztémás - megbetegedés is állhat. Ezek ritkábban fordulnak elő. A fogágybetegség leggyakoribb típusa a fogágygyulladás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.

| Fogunk védelmében   SubRosa Kiadó | Bánóczy, J.
Az ínygyulladás, gingivitis, a dentális plakk okozta - sokszor fertőzés vagy szisztémás faktorok által kiváltott gyulladás, mely az ínyszélre lokalizálódik, és a plakk eltávolítását követően teljes gyógyuláshoz vezethet.
A dentális plakk felhalmozódása <br>következtében az ínyszélen <br>gyulladás alakult ki

Az ínygyulladás lehet akut (heveny) vagy krónikus (idült). Akut formáját fertőzések (herpeszvírus is) okozhatják, ínyszéli duzzanattal, pirossággal, fájdalommal, apró hólyagokkal vagy fekélyekkel, esetleg lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal is járhat. A krónikus ínygyulladás gyakran fájdalmatlan, enyhén vörös, duzzadt lehet, fogmosáskor vérzési hajlam jelentkezik.

Parodontopathia: <br>az egyik alsó frontfogon <br>hatalmas fogkő,<br>a másik frontfogon<br> gyulladt ínytasak, <br>a fogak tartószerkezete<br>elpusztult
Az ínygyulladás a kiváltó ok megszüntetésével (fertőzés kiküszöbölése, a dentális plakk rendszeres eltávolítása, azaz a megfelelő szájhigiéné helyreállítása és fenntartása útján) meggyógyulhat. Az elhanyagolt ínygyulladás azonban átmehet fogágygyulladásba.

A fogágygyulladás, parodontitis kifejlődését mindig ínygyulladás előzi meg, de természetesen nem minden ínygyulladás alakul át szükségszerűen fogágygyulladássá. Az ínygyulladás nem megfelelő kezelése, gondozása esetén, az ínyszélből kiinduló gyulladás ráterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire, a fogmedercsontra és a gyökérhártyára. Ilyenkor kezdetben az ínyszéli hám tapadása a foggyökéren mélyebbre csúszik, sérül, ínytasak alakul ki. A tasak kialakulásával retenciós helyek képződnek, ahol az ételmaradék megreked, plakk rakódik le, és fogkő képződik. Mindezek az ínytasak belső részének további gyulladását, a hámtapadás roncsolását és a fog tartószöveteinek pusztulását okozzák, ami végső következményeként a fog meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

A fogágygyulladás kezelésében legfontosabb a szájhigiéné helyreállítása (lásd a következő fejezetben). A fogorvos szájhigiénés instrukcióit - melyeknek célja a dentális plakk .,eltávolítása - pontosan és rendszeresen be kell tartani. Az íny feletti és íny alatti fogköveket el kell távolítani (fogkőeltávolítás = depurálás), s ezt rendszeres időközönként, legalább hat hónaponként meg kell ismételni. Igen mély tasakok esetén parodontális (íny-) műtétektől várható segítség. Egyes erősen mozgó fogak elvesztése esetén a meglévő fogakat rögzíteni és a hiányzókat pótolni kell, ami már a protetikai (fogpótlástani) rehabilitáció keretébe tartozik.

Összegezve, a caries és a parodontopathia okozta fogelvesztés megelőzésére, a fogak megtartása céljából, mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegség kezdeti elvaltozásait azonnal kezeltetni kell. Mivel ezek, főleg a fogágybetegség, ínygyulladás kezdeti tünetei nem mindig okoznak panaszt, rendszeresen, három-, illetve hathavonként fel kell keresni a fogorvost, caries vizsgálat és a fogkövek eltávolítása, esetleges korai parodontális elváltozások felismerése és kezelése céljából. Csakis a rendszeres ellenőrzésekkel, korai kezelésekkel vehetjük elejét a komolyabb elváltozások kifejlődésének. Ha pedig a folyamat előrehaladt, akkor is van remény megfelelő, fájdalommentes kezelésekkel az egyes fogak megtartására, s a rágóképességnek minél magasabb életkorig való megőrzésére.

A fogszuvasodás és a fogágybetegség megelőzésének lehetőségei és módszerei

A caries és a parodontopathia kialakulásának legtöbb tényezője ma már tisztázottnak tekinthető, megelőzésük ezért döntően szervezési kérdés. Mivel a caries keletkezésében több ok szerepel, megelőzése is komplex tevékenységet kíván. Önmagában egyetlen megelőzési módszer nem elegendő a caries teljes megszüntetéséhez, ezért az ismert módszerek kombinációját kell alkalmaznunk. Elvileg ma a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

1. a táplálkozás irányítása, főként a cukor-, azaz szénhidrátfogyasztás mennyiségi és minőségi változtatásával;

2. fluoridok általános és helyi alkalmazása a zománc ellenálló képességének fokozására;

3. a szájhigiénés módszerek, melyek elsősorban a foglepedék eltávolítása útján hatnak.

Az ínygyulladás és a fogágybetegség alapvetően a foglepedék (dentális plakk) kialakulásának meggátlásával, tehát jó szájhigiénével, rendszeres és gondos szájápolással előzhető meg.

| gingivitisz, ínygyulladás, plakk
2005-09-14 17:33:34


Amit eddig nem tudott a fogairól

Ha eddig azt hitte, a cukor a fogak fő ellensége, tévedett. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényt, aminek ismerete segíthet a fogszuvasodás megelőzésében.


A hatéves gyermekek foga rossz

-A hatéves gyermekek csupán 40 százalékának jók a fogai - mondta Tóth Tünde, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati roadshowjának fogorvosa az M1 -en.


Mit lát a fogorvos?

A fogak és szájüreg állapota sokkal többet elárul az egészségről, mint gondolnánk. Lehet, hogy a szem a lélek tükre, a szájüreg viszont az egészségi állapotot tük...


Népbetegségnek számít a fogágybetegség Magyarországon

Népbetegségnek tekinthető Magyarországon a fogágybetegség - mondta Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója.


A fogászati implantátumok élettartama

Foghiány esetén, vagy a hagyományos fogpótlások helyett érdemes elgondolkodni a fogászati implantátum beültetésén.


hirdetés